Medicii ignoră bolnavii pentru că... au mult de scris
Mama unei tinere de 15 ani, internată marţi, în secţia boli infectioase, acuză cadrele medicale de nepăsare pentru că nu s-au ocupat de copilul ei care avea febră de la internare. Doctorul Vasilica Ionescu, medicul de gardă din secţia de Boli Infectioase, susţine că actele sunt mai importante decât bolnavii.
Simona Burlan, mama unei fete de 15 ani, acuză cadrele medicale din Secţia Boli Infecţioase că nu s-au preocupat de starea de sănătate a fiicei ei. „Astăzi când am venit de acasă, am găsit copilul cu frisoane şi temperatură foarte mare. M-au sunat din salon să vin, că de când am plecat eu de azi dimineaţă niciun cadru medical nu a mai trecut să vadă ce face fata. Nici măcar Algocalminul cumpărat de mine nu i l-au administrat copilei. I-au pus o perfuzie cu glucoză şi calciu şi când am chemat-o pe doctoriţa Ionescu, care era de gardă, mi-a spus că nu e pacienta ei, să vină medicul la care am internat fata”, povesteşte cu lacrimi în ochi mama.
„Eu i-am pus fetei termometrul pentru că am văzut că nu vine nimeni“
Mai mult decât atât, o pacientă a fost cea care i-a luat temperatura tinerei. „Doamna asistentă nu a venit să-i pună nici măcar termometrul. Temperatura i-a fost luată de o femeie din salon” . Pacienta care era vecină de pat cu tânăra de 15 ani spune că a vrut să facă o faptă bună. „Eu i-am pus fetei termometrul pentru că am văzut că nu vine nimeni. Am zis că fac o faptă bună”. „Nu am văzut pe nimeni, din asistente sau medicii, să vină să întrebe cum se simte. S-a dus doamna care i-a luat temperatura şi a chemat asistenta pentru că se simţea rău fată. A venit şi a plecat… Şi cu noi se poartă la fel. Eu am venit cu copilul, dar m-am îmbolnăvit şi eu datorită condiţiilor din spital”, spune o altă pacientă.
Îi fac tratament, dar nu au diagnostic
Tratamentul în Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean se face după ureche. Cadrele mediacle nu mai ţin cont că medicamentele trebuie administrate la o anumită oră şi uită să vină să facă tratamentul bolnavilor. Tratamentul tinerei de 15 ani trebuia administrat de la ora 14.00, dar până la 15.15 niciun cadru medical nu s-a deranjat să vină. „Eu acum am intrat în tură şi m-a trimis doamna doctor să fac tratamentul. Este cu o oră şi ceva mai târziu decât trebuia, dar am aflat că au fost mulţi pacienţi şi de asta s-a întârziat mai mult. E un caz de HIV care trebuie să plece la Craiova şi a fost mai aglomerat”, susţine o asistentă care numai ce intrase în tură.
Medicii au internat copila, dar nu au dat şi un diagnostic exact. „Mi-au spus că are pneumonie, apoi că e sinuzită, nici ei nu ştiu ce are. Îi administrează gentamicină şi ampicilină, nu ştiu dacă este pentru pneumonie sau sinuzită că doamna doctor a refuzat să vorbească cu noi. Nici măcar nu s-a deplasat să vină să vadă ce face, când am fost şi i-am spus că îi este rău fetei”, spune Simona Burlan.
„Dumneavoastră ştiti câte hârtii trebuie să completăm noi?“
Vasilica Ionescu, medicul de garda de la Boli Infecţioase, şi asistenta acesteia au găsit şi o explicaţie: actele sunt mai importante decât bolnavii. „Nu moare doamnă nimeni, dumneavostră ştiţi câte hârtii trebuie să completăm noi şi pentru Sanepid şi pentru cazul care pleacă la Craiova?”. Medicul Vasilica Ionescu nu înţelegea de ce mama tinerei a îndrăzint să o deranjeze de pe scaunul pe care stătea. „Doamnă eu am treabă, am de făcut nişte hârtii pentru un bolnav de HIV care trebuie să plece la Craiova. Dumneavoastră ştiţi câte hârti trebuie? Trebuie să le completăm în trei exemplare, să luăm legătura cu colegii de la Craiova. Credeţi că este uşor?”.
Şi asistenta medicului Ionescu a sărit în apărarea şefei. „Doamna este recalcitrată şi nu aşteaptă să vadă cum decurge tratamentul. E adevărat că temperatura a fost luată de o pacientă, dar asta pentru că atunci când am ajuns în salon mi s-a spus că temperatura a fost măsurată pentru că o luase o pacientă”, susţine şi asistenta doctoriţei Ionescu.
„Pentru că au dat dovadă de nepăsare am hotărât să ne mutăm copilul“
Pentru că părinţii au fost nemulţumiţi de cum se poartă cadrele medicale au hotărât să-şi mute copilul din secţia Boli Infecţioase în cea de ORL. „Pentru că au dat dovadă de nepăsare am hotărât să ne mutăm copilul în secţia ORL. Şi aşa de-abia am reuşit să o convingem să ne dea ambulanţă ca să o transportăm. „I-am spus, doamnă, cum ducem copilul ăsta care nu se ţine pe picioare până la ORL?. Are temeratură, face frisoane, cum o duc dacă nu se poate cu ambulanţa. Abia am reuşit să obţinem o salvare”, a mai adăugat Simona Burlan.