Mărturia unui miner despre greva pâinii de la Motru. „Mi-au pus pistolul la tâmplă!”
Unul dintre minerii care au participat la „Greva pâinii” de la Motru a povestit cum a pornit revolta anticomunistă în urmă cu 36 de ani. Constantin Soare, singurul despre care s-a mai știut ceva, a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Motru.
Constantin Soare avea doar 23 de ani când a ajuns în Gorj. După iubită, a venit la Motru. O cunoscuse pe cea care avea să-i devină soție la Costinești. La Motru, Constantin Soare s-a angajat în subteran. „Am venit după iubita mea la Motru. Eu sunt din Slatina și ne-am cunoscut pe litoral. În septembrie 1981, am venit la Motru. Atunci aveam 23 de ani. Am încercat să mă angajez ca ospătar, dar nu am reușit. Apoi m-am angajat la mina de la Horăști, în subteran”, a mărturisit Constantin Soare.
Din octombrie, a început declinul. Mâncarea se găsea din ce în ce mai rar. Rafturile magazinelor erau goale, iar pâinea se obținea doar pe cartelă. „Erau doar câteva magazine în orașul Motru. Acolo nu se mai găsea nici măcar zacuscă. Pâinea lipsea cu desăvârșire, ouă, tot ce însemna alimentație. Decizia de a se raționaliza pâinea s-a dat în octombrie 1981. Deja începuseră să nu ne mai dea mâncare decât pe cartelă”, a mai povestit bărbatul.
„Dăm cărbune, dar vrem pâine!”
„Revolta a plecat de la trei maiștri. Pentru că nu mai găseau nimic de mâncare, cei trei au ieșit să protesteze, la Motru Vest. Cineva i-a dat în primire, au fost luați de securitate și arestați. Noi am ieșit din subteran apoi în semn de solidaritate. Am ocupat sediul Miliției. Pe toate lopețile noastre era scris «Dăm cărbune, dar vrem pâine»”, ne-a mai povestit Constantin Soare. Bărbatul a mărturisit și ce s-a întâmplat când a fost chemat în sediul Poliției. „Mi-au pus pistolul la tâmplă și mi-au spus să spun că cei trei maiștri erau în mină și nu fuseseră arestați, dar ei erau deja trimiși la Târgu Jiu. Am ieșit și le-am spus colegilor că ne-au mințit. Atunci oamenii au rupt gratiile de la geamuri cu mâinile, au venit apoi pompierii și aruncau apă pe noi. Au anunțat Securitatea și au împânzit zona”, își mai amintește Soare.
Peste 200 de informatori și colaboratori ai Securității au luat la puricat peste o mie de persoane pentru a-i identifica pe cei care au pornit revolta.
De atunci, a început calvarul, susține Constantin Soare. Nouă persoane au fost ridicate de poliție și condamnate la câte șapte sau opt ani de închisoare pentru că s-au revoltat împotriva sistemului. Este vorba despre: Nişulescu Viorel, din Roşiuţa, în vârstă de 22 ani, condamnat la 7 ani închisoare; Sârbu Gheorghe, din com. Corneşti, jud. Iaşi – în vârstă 36 ani - 8 ani închisoare; Tarnovschi Nicolae, din Fundulea – în vârstă de 27 ani - 7 ani închisoare; Gaidaş Alexandru, din Mehadia, în vârstă de 19 ani - 8 ani închisoare; Chirilă Ştefan, din Motru, în vârstă de 22 ani - 7 ani închisoare; Soare Constantin, din Motru, în vârstă de 23 ani - 8 ani închisoare; Tătaru Dumitru Dănuţ, din Codlea, în vârstă de 23 ani - 8 ani închisoare; Măciucă Valerică, din Hunedoara, în vârstă de 21 ani - 8 ani închisoare; Ursan Valerică, din Suhărău Botoşani, în vârstă de 19 ani - 7 ani închisoare.