Maria Gherghinoiu aleargă la Jiu Run 2024! Povestea tinerei campioane din Târgu Jiu

Maria Gherghinoiu este una dintre tinerele atlete din Târgu Jiu care promite să ajungă în vârful atletismului românesc, iar povestea ei de succes este rezultatul dedicării și muncii continue.

Deși a încercat mai multe sporturi în copilărie, la o vârstă fragedă a ales atletismul ca principală direcție, o decizie pe care o vede acum ca fiind esențială pentru viitorul său. „Am practicat mai multe sporturi de-a lungul timpului, dar la vârsta de 11 ani m-am rezumat la atletism, deoarece am considerat că este mult mai interesant și mai frumos decât restul sporturilor pe care le-am practicat”, povestește tânăra atletă despre începuturile ei. Această alegere a dus-o pe Maria în universul probelor de obstacole, unde a descoperit o combinație de forță și tehnică ce i-a oferit ocazia să strălucească pe scena națională. „Probele de obstacole le-am descoperit după câțiva ani de evoluție în acest sport și au ajuns să îmi placă datorită rezultatelor obținute după primele participări în cadrul acestora. M-a ajutat mult și structura mea corporală, fiind o probă care necesită multă forță, dar totodată și tehnică”, explică ea.

Sezonul outdoor al anului 2024 a fost unul extrem de solicitant, dar și plin de realizări notabile pentru Maria. „A fost un sezon destul de obositor, care a necesitat o pregătire continuă de aproximativ 5 luni în care a trebuit să lucrez foarte mult cu mine în plan mental”. Rezultatele, însă, au meritat tot efortul depus. „Am obținut două titluri de campioană națională în probele de 2000m și 3000m obstacole, la categoriile U18 și U20, un titlu de vicecampioană națională și un loc 4 în proba de 3000m plat, la U18 și U20”, detaliază Maria. Fiecare competiție a necesitat un nivel ridicat de pregătire fizică și mentală, dar tânăra atletă a reușit să treacă peste toate obstacolele, și la propriu, și la figurat. „Am lucrat mult cu mine în plan mental, dar am fost ajutată și de cei dragi, care m-au încurajat mereu. Susținerea lor a fost extrem de importantă”, mărturisește ea. Pe lângă performanțele obținute la categoria sa de vârstă, Maria a avut rezultate remarcabile și la senioare. La Cupa României, ea a ocupat locul 1 la 3000m obstacole și locul 3 la 5000m. Cu toate că a fost un sezon epuizant, Maria a arătat că poate concura cu succes și la nivel de senioare, ceea ce dovedește maturitatea și pregătirea sa.


Orice sportiv de performanță se confruntă, la un moment dat, cu obstacole care nu țin doar de antrenamente și competiții, ci și de sănătate. Pentru Maria, accidentarea suferită în acest sezon a fost una dintre cele mai dificile provocări. „Procesul de recuperare după accidentare a fost destul de dificil, mai mult pe partea psihică. Fiind prima accidentare serioasă, nu știam la ce să mă aștept, iar părerile celor din jur erau împărțite în legătură cu asta”, explică ea. Cu ajutorul echipei de medici și al antrenoarei sale, Viorica Dima, Maria a reușit să depășească aceste momente dificile și să se întoarcă mai puternică. „Am învățat că nu toate merg conform planului când vine vorba de competiții și de multe ori nu mi-a fost ușor să trec peste eșecuri, dar am găsit puterea de a merge mai departe. Cel mai mare motiv al meu este să fiu din ce în ce mai aproape de obiectivele mele pe termen lung”.

„Relația dintre mine și antrenoarea mea a fost mereu una destul de apropiată, chiar dacă aveam momente de rebeliune și nu făceam mereu ceea ce trebuia”, povestește Maria. „Cu toate acestea, doamna Dima a văzut potențial în mine și a avut răbdare să mă dezvolt până în punctul în care am înțeles singură ce am de făcut pentru a atinge performanțe”, adaugă ea. Sezonul competițional nu s-a încheiat pentru Maria, care are deja planuri pentru participarea la mai multe competiții în următoarele luni. „Până la sfârșitul acestui an voi mai participa la câteva competiții printre care se numără Campionatul Național de 5000m pe șosea, Campionatul Național de cross și câteva curse de trail”. Fiecare competiție reprezintă o nouă provocare pentru Maria, dar și o oportunitate de a continua să își îmbunătățească performanțele.

Unul dintre cele mai dragi evenimente pentru Maria este Jiu Run 2024, o competiție care se desfășoară chiar în orașul ei natal, Târgu Jiu. „Îmi face mare plăcere să particip la Jiu Run, mai ales că se desfășoară acasă. Este o cursă specială pentru mine și îi felicit pe organizatori pentru inițiativă”, spune ea cu entuziasm.

Jiu Run 2024 este organizat de Asociația Media Coloana, împreună cu Pandurul și Firesc Media Agency, și beneficiază de sprijinul sponsorilor Medlife, Decathlon și Domina Imobiliare, precum și de al partenerilor Noarim Group, Ricky Gym și Events, by Lucian Budulan Ceea ce face ca acest eveniment să fie cu adevărat special este scopul său educațional: profitul obținut din competiție va fi folosit pentru a crea o platformă dedicată tinerilor din Gorj, unde aceștia vor putea discuta cu experți despre sănătatea mintală. „Este o inițiativă fantastică și îi încurajez pe toți să participe. În special, îi îndemn pe părinți să își înscrie copiii, pentru că astfel de evenimente ajută la descoperirea talentelor care pot deveni campioni în viitor”, adaugă Maria.

Startul va avea loc pe Insulița de pe Jiu, în Târgu Jiu, la ora 10:00. Dacă vrei să te alături Mariei și altor participanți la această competiție, biletele pot fi achiziționate aici.

Vizualizări: 2,072

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: