Manu Tomescu, după încetarea protestului din București: Mai avem lupte de dus

După patru zile de greva foamei în București, salariații Complexului Energetic Oltenia au renunțat la protestul extrem. Au fost convinși după o discuție cu premierul Marcel Ciolacu. Le-a promis protestatarilor că va discuta cu Înalta Curte să găsească o soluție legală astfel încât minerii și energeticienii care ies la pensie să primească și banii pe care îi merită. Nu se calculează, în prezent, condițiile dificile pentru perioada 2001 - 2021. 

 

Dacă nu se va reuși așa, premierul le-a spus că ar mai fi o soluție să li se facă dreptate pensionarilor din minerit și energie. În drum spre Târgu Jiu, Manu Tomescu le-a spus colegilor săi concluziile discuțiilor: "Ne-a chemat premierul Ciolacu. L-a avut acolo pe ministrul Marius Budăi. Domnul Ciolacu a încercat să ne garanteze că, în perioada imediat următoare, cu președinta Înaltei Curți de Casaţie și Justiţie pentru a stabili și bonificația. Ne-a garantat că nu va depune nicio ordonanță de urgență pentru a modifica legea în niciun fel. De ieri până azi, Casele de Pensii au început să calculeze foarte multe dosare și aici, in București, presa a venit peste noi spunând că avem pensii de 5-6000 de lei în sus. Noi am cerut să ni se dea bonificațiile pe care le merităm. Ministrul Muncii a spus că nu se poate legal sub nicio forma. Primul ministru ne-a promis că ne va ajuta. Dacă nu vor reuși cu Înalta Curte, vor modifica Legea 263 întrucât să facă specificare clară și pe bonificația noastră", a transmis Manu Tomescu.

Chiar de la finalul acestei săptămâni, a mai adăugat Tomescu, Casele de Pensii vor da primele decizii. "Ne-a mai spus că vor primi decizii de mâine colegii noștri care au dosarele depuse la Casele de Pensii. Vor primi decizii pe Legea 197. Calculul rămâne neschimbat. Se calculează bonificația doar pe perioada dinainte de 2001 și după 2021 și, în rest, fiecare pe ce a lucrat. Cert este că scăderea vârstei de pensionare a fost bătută în cuie cu 13 ani. Plusul acestui protest extrem este că am făcut cunoscută problema noastră în întreaga țară și al doilea e că am reușit să deblocăm dosarele și încep să fie calculate de Casele de Pensii fără noi amendamente și noi proiecte. Vom mai avea lupte de dus", a mai spus sindicalistul.

18 angajați ai Complexului Energetic Oltenia au stat în greva foamei patru zile în fața Guvernului ca să tragă un semnal de alarmă asupra acestei legi. Seara trecută, la Târgu Jiu, a fost organizat protestul programat. Sute de mineri și energeticieni au scandat în Piața Prefecturii, timp de două ore, și au cerut să se aplice legea și să se aplice corect.

Vizualizări: 2,251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: