Mănăstirea cu călugări de la Cărbunești, aproape de realizare
Gorjenii ar putea vizita în scurt timp un nou lăcaș de cult impresionant în orașul Târgu Cărbunești. Un afacerist din București a depus deja documentația pentru înființarea unei mănăstiri de călugări în satul Cojani. Autoritățile locale din Târgu Cărbunești spun că acolo va funcționa în scurt timp, pe lângă mănăstire, și o micro fermă, dar și o plantație de cătină.
Satul Cojani ar putea deveni în câteva luni un loc de pelerinaj după ce un om cu frică de Dumnezeu a pus bazele unei mănăstiri în zonă. În primă fază a dus acolo un călugăr care se ocupă de documentație. Actele au ajuns deja la Mitropolia Olteniei, dar și la Agenția Națională de Protecție a Mediului pentru eliberarea PUZ-ului. Mănăstirea ar urma să poarte hramul Sfinţilor Ioan, Nicolae și Gheorghe. În fapt mănăstirea are urma să fie ridicată pe ruinele bisericii de la Băceasca, așa cum este cunoscută de locuitori. ”O mănăstire de călugări, deocamdată se face PUZ-ul, se face intabularea, se fac actele ca să se poată face proiectul și autorizația de construcție. Deja este un călugăr care se ocupă de acest segment. Nu este biserică acum acolo, este o ruină, nu este acoperiș, sunt numai ziduri, dar pictura murală s-a întreținut, este pe malul Gilortului, este în zona de nord a Cojanului. Biserica Băceasca se numea odată, așa e cunoscută la noi în zonă. O să fie chilii, spații administrative, tot ce trebuie”, a spus primarul Mihai Mazilu, primar.
Potrivit primarului, afaceristul din București care a cumpărat deja teren în zonă le va da călugărilor și obiectul muncii. ”Sponsorul principal este domnul Potecaru, cel care a luat vreo 60 de hectare de pământ acolo, un om cu frica lui Dumnezeu, de o bunătate ieșită din comun, este din București, a copilărit la Cărbunești și o să facă pe aceste 50 de hecatre o fermă bio și o plantație de cătină, pe lângă mănăstire. Când va fi gata o să le dea și animale, o micro fermă pentru întreținerea celor de acolo”, a spus primarul Mazilu.