Majoritatea termocentralelor din România funcţionează ilegal
Activiştii de mediu de la Greenpeace au dat marţi publicităţii o analiză cu privire la situaţia termocentralelor din ţara noastră, concluzia acestora fiind că cele mai multe instalaţii de acest gen funcţionează ilegal.
Şi Complexul Energetic Oltenia are probleme cu respectarea parametrilor de mediu la Turceni, de exemplu. „Din cele 31 de grupuri energetice pe cărbune ale României, distribuite în 11 termocentrale, doar 2 termocentrale funcţionează legal conform rapoartelor de monitorizare a emisiilor şi documentaţiei comunicate: Ișalnița și Rovinari. Termocentrala Turceni funcţionează legal cu trei grupuri energetice, alte două neavând autorizaţie integrată de mediu, fără care funcţionarea este interzisă”, se arată în analiza celor de la Greenpeace.
CEO a și primit, de altfel, o amendă la începutul anului pentru că a pus în funcțiune grupul 7 al termocentralei Turceni, grup care nu are autorizație de mediu și care nici nu a fost retehnologizat, folosirea sa fiind una de conjunctură, în contextul unei nevoi acute de energie pe piață la acel moment. Cei de la Greenpeace consideră că o simplă amendă dată de Garda de Mediu nu rezolvă problema de fond, activiștii de mediu militând pentru sancțiuni mai drastice. „Este foarte grav că un operator industrial poate să înlăture efectele unei sancțiuni aplicate de Garda de Mediu prin simpla atacare în instanță a acesteia, echivalând practic încălcarea dreptului de mediu cu o contravenție oarecare de circulație rutieră. În aceste condiții, angajamentele climatice ale României în contextul COP21, contribuția țării noastre la limitarea creșterii temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius și tranziția către o economie cu zero emisii de carbon par fi obiective foarte distante. Prin acest studiu, tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul acestor termocentrale asupra sănătății, asupra vieții comunităților afectate de activitatea termocentralelor și a minelor de cărbune, și asupra climei și mediului înconjurător”, susține Ionuț Apostol, director de campanii în cadrul Greenpeace România.