Minerii, încurajaţi să plece la pensie cu pensii mai mari
O iniţiativa legislativă care propune reducerea stagiului de cotizare în minerit a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților. Dacă fi promulgată de preşedintele României, minerii care lucrează în condiții speciale vor beneficia de pensii mărite. Practic, cei vizați sunt cei care lucrează în subteran. Aceștia au și grupa I de muncă și mulți ar putea fi tentați să se pensioneze, cei care întrunesc condițiile, spun liderii sindicali, asta pentru că va ajunge pensia echivalentă cu salariul.
Iniţiativa legislativă de revenire la vechile stagii de cotizare aparține senatorilor Steliana Vasilica Miron și Neculai Bereanu, fiind semnată de alți 14 parlamentari. Respinsă de Senat, inițiativa a ajuns în Camera Deputaților unde a primit, luna trecută, aviz negativ din partea Comisiei de Muncă, însă opțiunea deputaților din Comisia de Muncă a fost schimbată după ce reprezentanții Sindicatului Muntele din cadrul Federației Naționale Mine Energie au reușit să-i convingă pe parlamentari de necesitatea aprobării acestei inițiative. "Practic cei care lucrează în condiții speciale vor avea pensii mai mari și implicit vor pleca la cerere pentru că, chiar dacă sunt la subteran și nu au program de restructurare, nu poate nimeni să-i oblige să plece la 47 de ani. Sunt colegi din Valea Jiului care au mai mult de 47 de ani și de 20 de ani de grupă. Cu chestia aceasta ce s-a băgat acum este foarte probabil pensia să se apropie de salariu și să-ţi convină să te duci la pensie decât să stai la salariu", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.
Gârjoabă: Inclusiv eu voi fi un beneficiar al acestei legi
Măsura se va aplica celor care lucrează în condiții speciale, chiar și celor care s-au pensionat din 2011 și până acum. În această situație se află și minerii de la Tehomir. Acum mai sunt în jur de 80, dar mai sunt și alții care au fost detașați la exploatări de suprafață. Printre cei care ar putea beneficia de revenirea la vechile stagii de cotizare se numără și sindicalistul Corneliu Gârjoabă, inginer la mina Tehomir. "E greu de spus câți ar putea beneficia la nivel de complex, sunt foarte mulți. Numai aici au fost în jur de 300-400 din 2011. Toată lumea va beneficia care are condiții speciale. Vă dați seama cu 10 procente la numitor este extraordinar de mult, ar însemna undeva 600-800 lei la fiecare. Inclusiv eu voi fi un beneficiar al acestei legi. Aș fi mai motivat să ies la pensie. În momentul în care câștig mai mult cu un leu decât la serviciu mă duc la pensie", a spus Corneliu Gârjoabă.
Peste 500 de ortaci din Valea Jiului s-ar putea pensiona
Liderii din Valea Jiului spun că mulți dintre ortaci ar putea fi tentați să plece la pensie voluntar. Acest lucru ar putea crea disfuncționalități pentru Complexul Energetic Hunedoara. "Există această previziune ca dacă această lege va deveni aplicabilă și pensia este aproape la fel de mare ca și salariul, mulți dintre cei care au îndeplinit deja condițiile de pensie să opteze pentru pensie în locul continuării activității și remunerării prin salariu. Pâna la sfârșitul anului avem peste 500 de salariați din cei 3200 care lucrează în subteran care îndeplinesc condițiile de pensionare. Poate să devină o problemă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. Oricum se preconizează închiderea uneia sau chiar a două exploatări miniere din cele patru", a explicat Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele.