Majorări salariale promise la CEO din bani care încă nu există
Politicienii din Gorj se bat în declarații de câteva zile, care a cerut primul ca societatea Complexul Energetic Oltenia să fie scutită de taxa de 2% pe cifra de afaceri. Taxa este încă în vigoare, dar, și mai interesant, majorările salariale promise de administrația companiei pentru a stopa greva minerilor vor fi date din banii economisiți prin scutirea de la această taxă. În cazul în care guvernanții, dintr-un motiv sau altul, nu vor anula taxa, CE Oltenia va trebui să caute bani în alte capitole.
Circa 9.000 din cei 13.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de la 1 martie de un spor de producție de până la o mie de lei brut lunar. Pentru companie, efortul financiar va fi circa 140 de milioane de lei, a spus liderul de sindicat Constantin Mitrescu.
Sindicatul Mine Energie Jilț a scris într-un comentariu pe pagina de socializare că o parte din majorările salariale promise vor fi acoperite din faptul că societatea va fi scutită de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Asta deși taxa este încă în vigoare. “În totalul sumelor alocate ce se vor acorda cu data de 1 martie, există deja inclusă suma ce reprezintă 2% din cifra de afaceri, respectiv taxa pe lăcomie”, scria în mesajul sindicatului.
Mitrescu, care este președinte la Sindicatul Energia Rovinari, a confirmat informația. “Da, circa 60-70 de milioane din suma promisă va fi din scutirea de taxa de 2%, iar restul din productivitate, din faptul că ne-am angajat la o producție cu 1 TW mai mare decât anul trecut”, a explicat acesta.
Întrebat cât este de sigur că guvernul va excepta CE Oltenia de la plata acestei taxe, Mitrescu a spus: “Știu că s-a vorbit peste tot la București, și la ANRE, au fost luate angajamente”.
Val de mesaje de la politicieni
ALDE Gorj spunea într-un comunicat pe 22 ianuarie că la creșterea salarială deja obținută de mineri „se poate adăuga o creştere de 14% ca urmare a scutirii companiei de taxa de 2% din cifra de afaceri“.
Deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, a spus că “a discutat personal cu cea mai autorizată persoană”, făcând referire la ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. “Dânsul m-a asigurat că CE Oltenia nu trebuie să-și facă griji pentru această taxă, existând deja o soluție pentru rezolvarea acestei probleme”, a spus Weber.
Președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, crede că ministrul Anton Anton nu va susține eliminarea taxei. “E un bir pe care CEO nu-l poate suporta, iar banii ar putea fi folosiți pentru majorarea salariilor. Eu nu sunt convins că ministrul înțelege aceste lucruri, ba chiar am îndoieli că va susține eliminarea ei. Nu știe, nu poate, nu vrea, nu-l interesează”, a menționat deputatul.
Senatorul PSD Scarlat Iriza a spus la rândul lui că nu ministrul Anton poate anula taxa, ci parlamentul. “Ordonanța este la parlament și va fi pe ordinea de zi după data de 4 februarie. Ne vom ocupa de această treabă”, a spus Iriza.
Președintele PMP Gorj, Nicolae Davițoiu, nu crede că pot fi exceptate anumite companii de la plata taxei de 2%. “Ori scutesc toate companiile din energie, ori o plătesc toate. Nu cred că se poate altfel”, a spus Davițoiu.