Mai apare un PSD. Dacă nu chiar două sau trei!
Partidul Social Democrat a scăzut în preferinţele electoratului, fiind sub 30%, potrivit unor sondaje. Liderul cu cea mai scăzută încredere din acest partid este chiar preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, care la prezidenţiale abia ar prinde locul 4. Deşi Dragnea este în mod evident un bolovan de gâtul PSD, partidul nu vrea sau nu poate să îl dea la o parte.
În aceste condiţii, nemulţumiţii din partid îşi caută variante. Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, încearcă să pună bazele unei Platforme Social Democrate. Iniţialele ar fi aceleaşi - PSD - un partid în care Pandele - Firea ar urma să atragă cât mai mulţi primari.
Un alt pesedist de frunte, europarlamentarul Cătălin Ivan, a lansat deja Alternativa pentru Demnitatea Naţională (AND). Acest partid se vrea un PSD modern, european, care îşi propune să folosească foarte mult internetul în relaţia dintre politicieni şi alegători, dar şi între membrii de partid. Un partid care caută să atragă tinerii care nu se regăsesc în formulele politice tradiţionale.
Deputatul Liviu Pleşoianu, naţionalistul din PSD, ar putea pune bazele unui partid gen PRM, care încă mai apare în sondaje, deşi nu mai are activitate de ani buni. Naţionalismul este un curent care creşte în Europa şi care va reveni la modă şi la noi, doar că nu a apărut liderul potrivit. A încercat ceva Bogdan Diaconu cu PRU, dar a fost doar un balon de săpun.
PSD este măcinat de frământări şi lupte interne. Liderii au rămas până acum grupaţi în partid, dar electoratul s-a dus ba către ALDE, ba către Pro România, poate chiar către liberali, userişti sau Cioloş. Pesediştii cu experienţă ştiu că un partid se construieşte greu şi nu ar pleca din PSD pentru un partid de 5%. Vor pleca doar aceia care ştiu că nu mai au viitor în PSD cu Dragnea preşedinte, aşa cum a făcut Ponta. Şi uite că Ponta, deşi a fost prim-ministru, deşi a fost preşedinte de partid, deşi a fost preşedinte şi la tineretul social-democrat, cu greu reuşeşte să îşi scoată noul partid din marja de eroare.
Românii s-au săturat de politică şi de politicieni. Acum câţiva ani, au fost păcăliţi de aşa-zilele partide noi, conduse de politicieni vechi. Acum, acest gen de partide nu mai prind, tocmai de aceea în sondaj cresc Uniunea Salvaţi România şi Mişcarea România Împreună. Partidele tradiţionale rezistă doar pentru că au armate de primari, consilieri şi funcţionari angajaţi în baza carnetului de partid. Plaja politică este extrem de instabilă, electoratul migrează dintr-o tabără în alta şi chiar sunt greu de prevăzut astăzi rezultatele de la alegerile europarlamentare din mai 2019.