Lungan (Bîlteni): Minprest n-are nicio vină în toată tevatura asta
Primarii din localităţile din care provin salariaţii Minprest s-au arătat îngrijoraţi de vestea că mulţi dintre cetăţenii lor şi-a putea pierde locurile de muncă. Este şi situaţia primarului din Bîlteni, localitate din care provin circa 80 de salariaţi ai Minprest. Nicolae Lungan spune că oamenii şi-au dat terenurile pentru activitatea minieră şi că mai-marii Complexului Energetic Oltenia ar trebui să cumpănească bine înainte de a renunţa la serviciile prestatorului. Mai mult, primarul din Bîlteni este de părere că minerii nu vor munci niciodată pe salariile celor de la Minprest.
Reporter: Cum vă afectează disponibilizările care se anunţă la Minprest?
Nicolae Lungan: De-a lungul timpului am militat pentru locurile de muncă şi pentru respectarea cetăţenilor care şi-au dat pământurile de bunăvoie ca să se poată exploata cărbune, iar în compensaţie să aibă un loc de muncă pentru ei şi pentru copiilor, ca să-şi poată creşte familiile. Ceea ce se aude acum şi măsura care se vrea să se ia la nivel de CEO este o măsură a unor oameni cred că pur şi simplu iresponsabili, oameni care primesc salarii cred că de sute de milioane şi se gândesc tot timpul când fac restructurările să-l de-a afară pe muncitorul care stă în noroi, care pleacă de acasă şi munceşte, suportă frig, soare, noroi, praf, suportă tot.
Rep.: Au venit angajaţi ai Minprest la primărie să se plângă că le este teamă că îşi vor pierde locurile de muncă?
N.L: Normal. Puteţi întreba orice primar care este riveran unei cariere, să vedeţi ce probleme şi cu ce se confruntă. Primarii sunt foarte îngrijoraţi de oamenii care rămân fără locuri de muncă, pentru că de aşa natură sunt făcute legile încât un om, dacă are o maşină şi e mai tânără de 10 ani, să nu poată să intre la 416. Nu sunt bani mulţi, dar sunt facilităţi, te poţi duce la medic. Oamenii ăştia rămân pur şi simplu ai nimănui. Și nu ai ce să le faci. Nici nu ştim cum să ne pregătim pentru acest val de disponibilizări. A restructura nu este o măsură, şi tot ceea ce cred că se mișcă și se mișcă acolo, în CEO, sunt plătiţi ca să gândească ca să plătească oamenii. Un manager care nu este în stare să-şi plătească oamenii şi îi trimite acasă, să plece. Să vină unul care găseşte soluţii.
Rep.: Cei de la CEO spun că nu mai pot să ţină atâtea servicii oferite de Minprest și ar intenţiona să le realizeze cu angajaţii proprii...
N.L.: Asta este o păcăleală, sau, cum se spune, le dăm așa cu lingurița. Minprest nu are nicio vină în toată tevatura asta. Pentru că nu văd eu un miner care să plece de la 16-17 milioane, la 7-8 milioane cât lua un muncitor de la Minprest. Și oamenii ăștia, departe de mine gândul de a-i lua în brațe, dar erau niște locuri de muncă create, era și încă este o speranță pentru mulți oameni, care sunt riverani carierelor și care au pământ. Și social. Degeaba îmi spune mie că nu face protecție socială, că protecția socială o face guvernul. Asta este o păcăleală, pentru că, până la urmă, sunt pământurile oamenilor, pământuri răscolite, și vin șefi de nu știu unde, care n-au avut niciodată habar cu mineritul și sunt plățiți să vină să distrugă. Ne lasă în urmă cu niște gropi, cu niște pământuri neredate care sunt ale noastre, hălzile, nu mai avem ce să facem cu ele și oamenii noștri sunt trimiși acasă.