Locuitorii din Roşiuţa au rămas fără culturi din cauza exploatărilor miniere

Omenii din satul Roşiuţa au ajuns să-şi plângă de milă după ce toate culturile le-au fost afectate de cele două exploatări miniere de pe raza localităţii. În plin sezon, localnicii spun că nu le-a răsărit nimic în grădini din cauza prafului de cărbune pe care sunt nevoiţi să-l suporte de ani buni. Mai mult, au ajuns să-şi cumpere legume şi fructe din comerţ după ce foarte mulţi dintre ei au rămas şi fără terenuri agricole. Primarul municipiului Motru, localitate de care Roşiuţa aparţine, spune că traiul oamenilor de acolo este destul de greu şi că a încercat în nenumărate rânduri să-i ajute însă puterea administraţiei locale este una destul de slabă în aceste situaţii.

De ani buni localnicii din satul Roşiuţa îşi cumpără legumele din piaţa de la Motru şi asta pentru că pământul a devenit nefertil din cauza prafului de cărbune. Oamenii povestesc că în fiecare an încearcă să pună în grădină, dar fără folos. Culturile sunt distruse după numai câteva zile de la răsărit. „Nu se face nimic, înfloresc şi pică. De ani de zile nu mai avem nimic în grădini pentru că nu se fac din cauza prafului de cărbune. Am ajuns să cumpărăm din piaţa de la Motru că nu avem ce face”, a declarat Elena Crăunt. Alţii se plâng că nici terenuri agricole nu mai au după ce le-au fost ocupate de cele două exploatări miniere de pe raza localităţii, Roşiuţa şi Lupoaia. „Ne-a afectat foarte tare, nu avem terenuri ni le-au luat, s-au extins încontinuu şi Lupoaia şi Roşiuţa. Greu o ducem, vai de zilele noastre. Nu mai putem mânca nimic aici, nu avem legume, apa este cum este, o să ajungem paragină”, declarat Gheorghe Tomescu.  

Proiect de ecologizare de 22 de miliarde

Administraţia locală din Motru cunoaşte problemele oamenilor şi a elaborat tot felul de proiecte care să le vină în ajutor. La momentul actual, Dorin Hanu, primarul municipiului vorbeşte de un proiect de ecologizare în valoare de 22 de miliarde de lei aflat în curs de desfăşurare. Proiectul îşi propune printre altele nivelarea terenurilor afectate în scopul de a fi redate circuitelor agricole. „Avem un proiect de ecologizare în valoare de 22 de miliarde de lei în curs de desfăşurare care afectează în jur de 64 de familii, circa 28 de hectare. Până la jumătatea anului viitor sperăm să-l încheiem. Proiectul îşi propune practic nivelarea terenurilor afectate pentru a fi redate circuitului agricol”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru. Între timp însă oamenii mai au de suferit multă vreme până când vor putea duce o viaţă normală.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: