Locuinţe sociale pentru expropriaţii de pe centură. Mobila, în depozit!

Expropriaţii de pe viitoarea centură a municipiului Târgu Jiu nu şi-au primit banii de la CNADNR nici până în momentul de faţă, asta în condiţiile în care dreptul de proprietate a fost deja intabulat în Cartea Funciară pentru compania de drumuri. Ba mai mult, compania vrea să forţeze lucrurile şi să grăbească execuţia lucrărilor. Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Gorj, spune că a discutat cu primarul Florin Cârciumaru atât despre mutarea expropriaţilor în locuinţe sociale, cât şi despre mutarea bunurilor din curţile oamenilor într-un depozit ce va fi amenajat în zona CET.

Prefectul Gheorghe Paraschivu s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu, discuţiile vizând exproprierile de pe centură. Directorul Ion Tudor spune că trebuie găsite soluţii pentru ca lucrările să fie executate foarte repede. „S-a discutat punctual pe zone, cu situaţia din teren. Avem un punct unde suntem blocaţi din cauza unei hotărâri judecătoreşti. Acum se lucrează mai ales în zona cu terasamente şi la pasajele peste Jiu, peste Amaradia, peste calea ferată, peste drum. În legătură cu casele, trebuie găsite foarte repede soluţii, mai ales acolo unde sunt cele două puncte fierbinţi, la Bucureasa şi la Preajba. Stăm şi aşteptăm dezmembrările ca să se poată întruni comisia de expropriere, să le dea banii oamenilor. Sunt oameni care vor banii”, a declarat Ion Tudor.

Prefectul nu a luat nici o decizie, însă spune că va analiza situaţia. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu şi urmare a discuţiilor avute mi s-a prezentat situaţia. Coroborată şi cu audienţele pe care le-am avut până acum, au venit oamenii care au anumite dificultăţi în primirea sumelor de bani, şi analizez cu toate instituţiile implicate posibilitate deblocării. Analizez acum situaţia”, a declarat Gheorghe Paraschivu.

Discuţii şi cu autorităţile

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu spune că a discutat cu primarul Florin Cârciumaru despre mutarea expropriaţilor în locuinţe sociale. „Am discutat şi cu domnul primar Cârciumaru că trebuie găsite soluţii repede. Oamenii vor primi banii, dar casa nu se face peste noapte. Până găsesc să-şi cumpere locuinţă sau până îşi construiesc altă casă există posibilitatea de a fi mutaţi. Sunt câteva locuinţe sociale, unde pe o perioadă stabilită vor sta aceşti oameni. Oamenii mai au în curte car, căruţă şi alte bunuri, iar la CET va fi organizată o magazie mare, un fel de depozit, unde cei care vor să-şi depoziteze anumite bunuri mari pot să le depoziteze acolo. Acestea sunt cele două aspecte pe care le-am discutat cu primăria.  S-a stabilit că se vor muta când îşi vor primi banii, sunt proprietari de case care vor să-şi primească banii. Deocamdată, nu s-a luat hotărârea de a-i muta înainte de a-şi primi banii”, a declarat Ion Tudor. 

 Intabularea, contestată în instanţă

Expropriaţii nici nu vor să audă de mutarea în locuinţele sociale. Oamenii vor să primească adrese cu sumele stabilite pentru a contesta în instanţă. „Nu ne întreabă nimeni de nimic, nu ne-a chemat nimeni la discuţii, nu a văzut nimeni niciun leu. Pe noi nu ne bagă nimeni în seamă. Nu ne-au trimis nici o hârtie ca să-i putem da în judecată. Până nu avem de la ei hârtie cu cuantumul despăgubirii, nu putem să facem nimic. Ne judecăm, plătim avocat şi expertize degeaba, e prematur introdusă acţiunea şi nu rezolvăm nimic”, a declarat Silvia Badea. Aceasta a mai contestat în instanţă şi intabularea dreptului de proprietate. „La sfârşitul anului trecut, şi-au intabulat şi dreptul de proprietate în Cartea Funciară, fără ca nouă să ne dea banii. Eu am atacat şi acea intabulare, dar cum merge justiţia ne aşteptăm să dureze foarte mult procesul. Am făcut plângerea pe 15 noiembrie 2015 şi am primul termen la instanţă pe 19 februarie 2016. Procesul s-a amânat până pe 18 martie ca să depună Cadastru actele”, a precizat Silvia Badea.

 Tudor: Se trage de timp cu dezmembrările

Ion Tudor consideră că cei de la Cadastru trag de timp. „Urmează să se facă dezmembrările pe fiecare lot în parte, se întruneşte comisia de expropriere, după care au loc discuţii cu cetăţenii. Pentru cei care vor fi de acord cu sumele respective încheiem pe loc procesele verbale. Dacă unii nu vor fi de acord cu banii aceia, se consemnează în procesul verbal, iar oamenii se adresează instanţei. Documentele sunt la OCPI, iar acum stăm în loc pentru că lucrurile se desfăşoară încet şi foarte încet. Compania a făcut tot ce stătea în putinţă, acum OCPI trebuie să-şi facă treaba. Nu ne vom duce cu buldozerele peste oameni, dar nici nu putem trage de timp la infinit pentru că anumite instituţii lucrează la relanti”, spune Tudor.

La rândul său, şeful Oficiului de Cadastru crede că firma contractată de CNADNR nu-şi face treaba. „Sunt aduse la noi lucrările care fac obiectul imobilelor cu construcţii, ele sunt în lucru, în curs de soluţionare. Urmează a fi întocmite şi aduse documentaţiile pentru a se face dezmembrările pentru imobilele din extravilan. La noi durează doar 10 zile, din momentul în care se aduc lucrările de firma care colaborează cu CNADNR. Nu ştiu de cine trage de timp, dar trebuie acţionat acolo unde este cazul. E uşor de pasat responsabilitatea. Firma care colaborează cu CNADNR trebuie să întocmească acele documentaţii, din partea noastră nu avem ce să facem”, a declarat directorul Marius Mănescu.

Galerie foto


Vizualizări: 523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: