Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Listele cu clasele de salarizare, nefinalizate. „Discuţii violente”

Listele cu propunerile de acordare de clase de salarizare nu au ajuns la sediul CE Oltenia până la termenul stabilit, de 10 februarie, astfel că a fost avansat un nou termen, până pe 13 februarie, ora 15.00. Abia marţi au ajuns primele liste, de la Motru, Jilţ şi Turceni. Probleme au apărut pentru că fiecare sindicat a tras pentru oamenii lui, iar discuţiile între lideri au fost pe alocuri dure. Salariaţii CE Oltenia sunt nemulţumiţi şi spun că nici de această dată clasele nu se dau pe merit, ci pe ochi frumoşi.

Cu câteva ore înainte să expire termenul de prezentare a listelor cu repartizarea claselor salariale, la CE Oltenia ajunseseră numai situaţiile de la carierele din zona Motru - Jilţ, dar şi de la Termo Turceni.

Ion Popescu, preşedintele Sindicatului Renaşterea Jilţ Sud, spune că nu a semnat listele cu pricina. „Nu am semnat protocolul la nivel de EMC pentru Jilţ Sud, pentru că nu au fost acordate clase celor cu salarii mici. Celelalte sindicate, ale domnului Marciuc şi Neferu, au semnat. Probabil dânşii sunt mulţumiţi. Avem cazuri concrete, individuale, pe care le comunicăm directorului general pentru a vedea motivul pentru care n-am semnat. Vom face comunicate şi le punem prin întreprindere. Îi vom anunţa pe oameni de situaţia aceasta”, a spus preşedintele Sindicatului Renaşterea Jilţ Sud.

 Proteste la Lupoaia

La Cariera Lupoaia, minerii au întrerupt activitatea luni şi marţi la câteva schimburi, nemulţumiţi fiind de suma alocată unităţii pentru uniformizarea salariilor, respectiv 1,2 milioane lei. „Şefii de sectoare şi maiştrii nu au avut ce să împartă dacă suma a fost mică. Nu s-a putut face egalizare. Oamenii cer o suplimentare, altfel nu vor semna actele adiţionale care vor veni”, a explicat sindicalistul Nicu Bunoaica.  

Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, spune de ce au întârziat listele. „Până luni ştiu că nu fuseseră semnate listele. Cred că a fost o întârziere şi pentru o evaluare cât mai corectă. Sau cel puţin asta este speranţa mea”, a comentat liderul SMEO.  

 Ruşeţ: Există divergenţe

Ion Ruşeţ, consilier al directorului general, a spus că sunt divergenţe între sindicate. „Există divergenţe, trebuie să le recunoaştem. Unele din concurenţa dintre sindicate, altele pentru că unele sindicate consideră că membrii lor sunt discriminaţi”, a spus Ruşeţ la Tele 3, menţionând că sunt discuţii aprinse, chiar violente.

Un salariat al CEO a intervenit prin telefon şi a spus care este starea de spirit a oamenilor. Angajat la Cariera Gârla, omul era puternic marcat de faptul că tocmai îi murise un coleg, care era bolnav. „Ar trebui să ne gândim bine la oamenii care muncesc. La noi nu se uită nimeni, nici liderii de sindicat. Vreau să părăsesc Gorjul din cauza sindicatelor, mi-e ruşine că trăiesc în judeţul Gorj, nimeni nu apără oamenii. În 2007 aveam salariu ca un director de bancă, acum mi-e ruşine de salariul pe care îl am şi nimeni nu vine să vadă cum muncim. Când am cerut şi noi o pâine, cei de la sindicate au zis că se supără TESA. Mă refer la cei de la FNME, care ne-au trădat, în afară de domnul Tomescu. Noi, ăştia în cizme şi cu lopata în mână, ţinem în spate CEO. Am ajuns să am salariul soţiei mele”, a spus un salariat din minerit, dar au fost şi alte intervenţii ale oamenilor care spun că listele cu acordarea de clase de salarizare nu au fost făcute corect.

 RISC

Listele ar trebui aprobate joi în Directoratul CEO. Ion Ruşeţ a spus ce se va întâmpla dacă nu vor fi gata. „Se lucrează la statele de avans în această perioadă, există riscul să nu ia avansul majorat. Sau, dacă lucrurile trenează, să treacă luna şi majorarea să nu mai poată fi aplicată cu februarie”, a spus Ruşeţ la Tele 3.

Vizualizări: 5,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: