Limita absolută de viaţă a omului este de 150 de ani
Limita absolută a duratei de viaţă a oamenilor este de 150 de ani dar specialiştii estimează că ar putea fi depășită această barieră. Dincolo de această vârstă organismul își pierde capacitatea de refacere celulară.
Oamenii ar putea trăi între 120 şi 150 de ani, înainte ca organismul să-și piardă complet capacitatea de refacere, ceea ce duce la deces, conform unui studiu publicat în jurnalul Nature Communications. Dincolo de această "limită absolută" a duratei de viaţă, oamenii ar putea ajunge doar cu ajutorul științei, dacă vor fi dezvoltate metode de a crește reziliența organismului, indiferent dacă e vorba de terapii, reprogramare celulară sau organe mecanice.
Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul companiei de biotehnologie Gero, din Singapore, de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, New York şi respectiv de la Institutul moscovit Kurchatov. Cercetătorii au folosit modele matematice pentru acest studiu şi au ajuns la concluzia că după acest interval de vârstă, de 120-150 de ani, organismul uman îşi pierde complet abilitatea de a se reface după expunerea la factori de stres, precum bolile sau accidentările, iar rezultatul este invariabil decesul. Desigur însă că durata vieţii unui individ este dependentă şi de alte variabile, cum ar fi dieta, venitul, mediul de viaţă, etc.
Pe de altă parte, dacă vor fi dezvoltate terapii pentru a extinde rezistenţa organismului, oamenii ar putea trăi mai mult şi ar putea fi mai sănătoşi, conform studiului. Se vorbeşte deja despre concepte de constructe umane şi mecanice, care sunt prezentate de obicei în literatura SF, iar studiile sugerează că acesta este drumul de urmat pentru a extinde durata vieţii umane.
Astfel de studii sunt în mod inerent inexacte şi oricâte schimbări ar putea fi aplicate pe viitor, un lucru rămâne sigur, faptul că suntem toţi muritori.