Lider PSD: Facturile sunt mari din cauza taxelor, nu a energiei verzi
Liderul PSD Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a făcut o serie de afirmaţii prin care a apărat investitorii în energie verde din România. În condiţiile în care Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, şi liderii locali susţin că energia verde scoate din piaţă compania de energie pe cărbune şi că tot verzii umflă facturile populaţiei, Iancu îi contrazice şi spune că românii plătesc mult la curent din cauza taxelor impuse de Guvern, nu a energiei regenerabile.
Iulian Iancu este un susţinător al energiei vezi şi un cunoscător al sistemului energetic din România. Presa scrie că Iancu este cel care face, din umbră, toate jocurile partidului de la guvernare, în acest sector, din acest motiv fiind în conflict cu actualul ministru al Economiei, Constantin Niţă. Tot Iancu, din postura sa de preşedinte la Comisia de Industrii, ţine pe loc Legea Holdingului, cea care poate duce la realizarea unui mix energetic. El a demontat afirmaţiile potrivit cărora energia verde creşte facturile la energie ale populaţiei, din cauza subvenţiilor pentru certificatele verzi.
Iancu susţine că facturile sunt mari din cauza taxelor şi accizelor. "Aş pleca de la o factură de energie electrică! Din total energie, observăm că în factură 36% reprezintă taxe și accize și energia regenerabilă reprezintă 4% din total. Dacă ne uităm la datele Eurostat, în funcţie de care se compară România, cu statele din jur, observăm că partea de producţie de energie reprezintă 29%, transportul și distribuţia - 40%, energie regenerabilă 6%, taxe şi impozite 25%", a explicat Iancu.
El a vorbit şi despre evoluţia structurii producţiei de energie din ultimul an. "În structură, cărbunele are o scădere cu 6%, hidrocarburile, o scădere cu 41%, ceea ce este foarte bine pentru că este foarte scumpă hidrocarbura în România, energia hidro este în creștere cu 91,5%, iar pe nuclear a scăzut cu 2,5%. Eolianul a crescut cu 29%, dar o surpriză foarte bună pentru mine este biomasa, care şi-a dublat aportul, deşi cifrele sunt încă mici", a mai spus Iancu.