Lider din Rovinari: Nu mai putem funcționa cu 3 grupuri. ”Băieții deștepți” sunt pregătiți
Liderul sindical de la Termocentrala Rovinari, Jan Popescu, crede că Guvernul României ar trebui să intervină pentru a debloca situația de la Cariera Roșia, dacă este nevoie de energie. În curând, un grup de la Rovinari va fi oprit, spune Popescu, iar ”băieții deștepți” sunt pregătiți să ”suplinească” cei 300 de MW la prețuri astronomice.
Termocentrala Rovinari este alimentată cu lignit de la Roșia, Tismana, Rovinari și Pinoasa. Fără Roșia, unde activitatea este suspendată, cel mai probabil un grup va fi oprit.
”Termocentrala Rovinari se bazează pe o cantitate de energie produse de carierele care sunt arondate apropiate sucursalei Rovinari: Tismana, Rovinari, Pinoasa și Roșia. Este adevărat, o reducere a cantității de energie de cărbune de la Roșia ne-ar pune și pe noi în imposibilitatea de a funcționa la capacitate maximă. Termocentrala Rovinari cu 3 grupuri ar fi exclus să poată funcționa datorită lipsei de cărbune pe care-l dă Cariera Roșia, dar celelalte cariere ne dau o cantitate de cărbune suficientă cât a funcționat cu 2 grupuri”, a explica Jan Popescu la Radio Infinit.
El se întreabă de ce nu se deblochează situația de la Roșia, care pune în pericol asigurarea energiei țării. Chiar cu nerespectarea legii.
”Până la urmă, dacă sistemul Energetic Național, dacă România, dacă guvernanții noștri au nevoie de energia produsă de Complexul Energetic Oltenia, trebuie să facă toate demersurile, indiferent de legislația în vigoare, de prevedere, trebuie declanșată forță majoră. Dacă este nevoie, se declanșează stare de urgență și folosim cărbune și de la Roșia. Așa, dar, repet, 2 grupuri energetice de la Termocentrala Rovinari pot funcționa cu cărbunele care ne este livrat de către celelalte cariere care sunt în apropiere”, a declarat liderul sindical de la Roșia.
El crede că cineva face o afacere din această situație.
”Aici vorbim de termocentrala Rovinari, dar haideți să vorbim de România. Eu spun că va avea consecințe asupra întregii Românii, pentru că, una peste alta, un grup energetic de la Rovinari este clar că nu va putea funcționa. Asta înseamnă undeva la 300 de megawați, vă dați seama, ar însemna ca această cantitate de 300 de megawați probabil să fie importată la alte prețuri astronomice. Situația depășește granițele termocentrale Rovinari, granițele Complexul Energetic Oltenia. România o să aibă nevoie de 300 de megawați pe care trebuie să îi acopere din alte părți. Băieții sunt pregătiți”.