Licitație la Artmark - Bijuteriile Mariei Tănase și cadoul de la Constantin Brâncuși

La sfârșitul lunii trecute, Casa de Licitații Artmark a organizat un eveniment special dedicat bijuteriilor vechi și obiectelor din colecții private. În cadrul acestei licitații au fost scoase la vânzare și obiecte valoroase din colecția celebrei interprete Maria Tănase.

Una dintre piesele centrale ale licitației a fost un inel din aur, decorat cu un safir caboson în centru și înconjurat de diamante. Acest inel, un cadou de la marele sculptor gorjean Constantin Brâncuși, a fost achiziționat pentru suma de 11.000 de euro de către un cumpărător anonim care a licitat online. Bijuteria, realizată din aur roșu de 10K și argint, este înfrumusețată cu un safir oval de aproximativ 3,50 carate, anturat de zece diamante rose-cut. Prețul de pornire al inelului a fost de 1.000 de euro, iar acesta a fost însoțit de documentele care atestă autenticitatea cadoului primit de Maria Tănase de la Brâncuși.

Potrivit mărturiei strănepotului artistei, Dumitru Cercel, inelul are o poveste impresionantă. "În dimineața zilei de 2 mai, Maria a ajuns acasă pe strada Popa Nan nr. 32, foarte obosită și slăbită din cauza bolii. A fost transportată la spitalul Bernat Andrei, iar vestea îmbolnăvirii sale s-a răspândit rapid în toată țara. Fiind într-o relație de prietenie cu Constantin Brâncuși, Maria a primit de la acesta un inel cu 10 diamante veritabile și un safir albastru, pe care a jurat să-l poarte până la moarte. Maria a lăsat cu limbă de moarte ca toate bijuteriile și o parte din bunurile personale, inclusiv inelul, să-mi fie lăsate mie, ca strănepot care îi adoram cântecele încă din copilărie," a relatat Dumitru Cercel.

În aceeași licitație organizată de Artmark, alte obiecte din colecția Mariei Tănase au fost scoase la vânzare, inclusiv o pereche de brățări fixe inscripționate cu numele artistei, o pudrieră aurită cu monograma sa și un încălțător din bronz aurit. Toate aceste obiecte au fost însoțite de documente care le atestă autenticitatea.

Vizualizări: 461

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: