Leguma din Nepal pe care o cultivă o familie din Gorj

Castraveţii amari îi aduc profit dulce unei familii de legumicultori din Gorj. Cultivă legumele aduse din Nepal de cinci ani şi acum livrează castraveţi amari în toată ţara. Cunoscuţi drept „insulina verde”, aceştia sunt un tratament natural împotriva diabetului. Ţin glicemia sub control, dar au beneficii minune şi pentru ficat, pancreas sau fiere.

Elena şi Victor Calotă cultivă castraveţi amari de cinci ani în solarii, într-un sat de lângă Târgu Jiu. Au început cu câteva fire ca să-l ajute pe Victor să ţină glicemia sub control după ce a fost diagnosticat cu diabet. Apoi s-au extins. Acum au două solarii şi trimit castraveţi în toată ţara.

"Am produs în primul an opt fire de castraveţi amari. A consumat, i-a scăzut glicemia de la 300 la 160. Este o cultură de care trebuie să te ocupi zi de zi", a spus Elena Calotă.

Legumele neobişnuite sunt aduse din Nepal, dar s-au adaptat şi pe pământurile de la noi. Castravetele amar poate fi consumat atât crud, în fresh-uri sau salate, dar şi transformat în pudră ori nectar

Un kilogram de castraveţi amari costă 20 de lei. O sticlă de nectar sau pudra, 15 lei. Mai sunt cunoscuţi ca insulina verde pentru rezultatele în caz de diabet, dar au şi alte beneficii pentru sănătate.

"Castravetele amar contribuie la reglarea glicemiei, ceea ce îl face util în tratamentul diabetului zaharat, ajută la scăderea colesterolului şi are proprietăţi anticanceroase", a declarat medicul Cristina Cornoiu, scrie Observatornews.ro.

Vizualizări: 2,239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: