Legea pensionării minerilor, promulgată de Iohannis
Președintele României a promulgat vineri legea care le permite angajaților Complexului Energetic Oltenia să iasă mai devreme la pensie. „S-a făcut dreptate!”, a anunțat deputatul USR, Radu Miruță.
Legea va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.Timp de 23 de săptămâni, o mână de sindicaliști au pichetat Prefectura Gorj, protestând pentru recunoașterea în legea pensiilor a grupei de muncă în condiții speciale în care lucrează minerii și energeticienii din CE Oltenia.
În toamnă, 3.600 de salariați ai CE Oltenia vor îndeplini condițiile de pensionare, adică o treime din personal. Plecarea a mii de oameni va însemna o redimensionare a activități icompaniei.
Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani
Legea prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.
Vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, se arată în actul normativ.
Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.