Lăutarii refuză să „cânte“ şi pe la Finanţe
Doar şase lăutari sunt înregistraţi în evidenţele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj ca persoane fizice autorizate. Numărul nu diferă de anul trecut, deşi la nivelul judeţului Gorj sunt sute de muzicanţi care cântă pe la nunţi pe bani grei. Luminiţa Penciu spune că nedeclararea veniturilor provenite din astfel de activităţi atrage sancţiuni aspre. Printre puţinii care au intrat în legalitate se numără şi directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, naistul Ştefan Popescu.
La fel ca profesorii, lăutarii se dau înapoi atunci când vine vorba de declararea veniturilor. „La această dată în evidenţele Finanţelor Publice Gorj sunt înregistraţi doar şase muzicanţi ca persoane fizice autorizate care au ca obiect de activitate prestarea de servicii muzicale”, spune Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.
Normele de venit pentru această activitate diferă pentru municipii, oraşe sau comune. Astfel, pentru municipiul Târgu Jiu norma de venit este de 9.000 lei, iar pentru comune aceasta ajunge la 7.000 lei. Banii se achită trimestrial în tranşe egale până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru. Deşi la o nuntă se percep mii de euro, lăutarii nu vor să intre în legalitate.
Ştefan Popescu, autorizat de patru ani
Naistul Ştefan Popescu îşi declară veniturile provenite din cântat din anul 2006. „Îmi declar veniturile pentru că vreau să fiu corect. Cânt la nunţi şi la petreceri, iar dacă vine cineva să mă întrebe eu îi arăt că sunt autorizat pentru creaţie şi interpretare artistică. Până acum am declarat zeci de milioane de lei vechi la Finanţele Publice”, menţionează Ştefan Popescu.
„Recomandarea noastră este ca toţi muzicanţii care desfăşoară astfel de activităţi să se încadreze în prevederile legii, să se autorizeze şi să-şi îndeplinească obligaţiile declarative şi de plată întrucât nerespectarea legislaţiei atrage sancţiuni aspre”, mai adaugă Luminiţa Penciu.