Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

LĂCOMIE: A ţinut o slujbă, dar a taxat două înmormântări

Un bărbat din Alimpeşti acuză preotul din Sârbeşti de interese personale după ce i-a cerut bani pentru două înmormântări, deşi a avut loc o singură slujbă. Mama şi bunica lui Cătălin Stanca au decedat în aceeaşi zi şi tot în aceeaşi zi au fost înmormântate. Practic, a avut loc o singură ceremonie, însă când a fost de plată, bărbatului i s-au cerut bani pentru două înmormântări.

În urmă cu circa trei săptămâni necazul s-a abătut peste familia Laurenţiu Cătălin Stanca din Sârbeşti, comuna Alimpeşti. Într-o singură zi, bărbatul a pierdut şi pe mama, dar şi pe bunica sa. Erau paralizate la pat, iar soarta a vrut ca cele două să moară în aceeaşi zi. Bărbatul spune că a trebuit să se împrumute pentru a putea face faţă cheltuielilor cu cele necesare pentru ceremonia de înmormântare a celor două fiinţe dragi. Şi cum necazul pricinuit de decesul celor două nu era destul de mare, preotul parohiei din localitate i-a cerut să plătească suma de 600 de lei pentru serviciile prestate în cadrul ceremoniei. „Mama de 74 şi bunica de 102 ani au murit în aceeaşi zi, aşa a vrut Dumnezeu. Zăceau la pat de câţiva ani, erau paralizate. Preotul de la parohia de aici mi-a cerut un salariu de-al meu pe lună pentru înmormântarea lor. Mi-a trimis chitanţa ca să plătesc în timp de şase săptămâni. Nu s-a răcit bine cerneala pe certificatele de deces că el mi-a şi trimis chitanţa să-i trimit banii că îi trebuie pentru parohie. Mi-a cerut bani pe două înmormântări, dar să fi cântat de două ori. O slujbă a făcut, n-a făcut două. Sunt la zi cu toate taxele de cult, eu am zis că îi dau trei milioane, că aşa este omeneşte, pentru amândouă. Sunt dator vândut, nici salariul nu l-am luat de trei luni. Lemne pentru casă nu pot să iau pentru că nu mai am bani, cărbuni la fel. N-am decât să merg la preot să iau icoana ca să mă încălzesc cu ea”, a spus Laurenţiu Cătălin Stanca.

Protopop: Consider că nu este corect

Reprezentanţii Protoieriei Târgu Cărbuneşti, căreia îi sunt arondate parohiile comunei Alimpeşti, dezaprobă decizia preotului de a-l taxa pentru două înmormântări, însă spun că taxele sunt stabilite în consiliul parohial al fiecărei biserici în parte. „E hotărârea consiliului parohial în ceea ce priveşte taxa de cult, fiecare cât are la serviciile efectuate. Eu personal consider că nu este corect, trebuia să ia banii numai pentru o singură slujbă şi la situaţiile acestea sociale, este o hotărâre a Sfântului Sinod prin care, dacă e o familie cu situaţie materială mai precară, nu se ia niciun fel de taxă la serviciul religios. O să îl contactez pe părinte şi o să îl întreb de situaţia respectivă, dar consiliul parohial este cel care decide pentru că se autofinanţează şi stabileşte anumite contribuţii”, a spus protopopul Protoieriei Târgu Cărbuneşti, Iulian Mărgineanu.  

VARIANTĂ

Nici forurile religioase din Târgu Jiu nu susţin decizia părintelui de la parohia din Sârbeşti, însă au o propunere. „Din punctul meu de vedere, aş merge pe ideea ca aceste contribuţii pentru taxa de cult să fie mai mari pentru toată lumea, iar serviciile acestea religioase, de durerile acestei familii, să fie fără. Eu aşa văd lucrurile. Este mai uşor de suportat, însă mai sunt şi familii care ani de zile, neavând nicio problemă, nici nu deschid uşa bisericii, dar nici nu îşi achită datoriile”, a spus Cosmin Bălan, protopop, Protoieria Târgu Jiu.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: