La un colegiu de prestigiu din Târgu Jiu încă mai sunt WC-uri turcești. Explicațiile conducerii

Colegiul Național ”Spiru Haret” din Târgu Jiu se află printre școlile la care elevii trebuie să traverseze curtea pentru a se duce la toaletă. Deși colegiul a reobținut recent titlul de școală europeană, elevii merg încă la toalete turcești, iar mirosul este insuportabil.

Directorul colegiului, Flavius Boian, a explicat cum s-a ajuns la aceste toalete și menționează că planul este să renunțe la ele pe măsură ce vor fi asigurate toalete în clădirea principală. 

Elevii care învață în corpul principal al instituției nu dispun de toalete în interiorul clădirii. În interiorul acesteia există toalete, dar sunt destinate personalului instituției.

Grupul sanitar al unității de învățământ nu a mai fost reabilitat de ani. Amplasat în exterior, acesta dispune încă de WC-uri turcești. Ușile care ar trebui să ofere intimitate elevilor care le folosesc nu se închid. Doar în cazul câtorva dintre acestea funcționează încuietorile.

Nici exteriorul clădirii grupului sanitar nu arată mai bine. Pereții acesteia sunt scorojiți, iar în zonele în care s-a acumulat umezeala s-a format mucegaiul. Jgheaburile care preiau apa au cedat din cauza coroziunii, formându-se găuri majore, iar din frunzele care s-au depus și putrezit în acestea au crescut plante.

În contrast cu situația expusă, interiorul toaletelor dispune de monitorizare video.

Elevii se plâng de situația deplorabilă a toaletelor de la colegiul lor. 

”Miros urât, nu poți sta înăuntru, toaletele nu funcționează, nu e lumină, iar ușile nu se închid.”

”Înțeleg ideea de toalete turcești, pentru că se presupune că sunt mai curate, că nu te așezi direct pe vas, dar numai curate nu sunt toaletele din baia aia. Trebuie să fii atât de atent să nu atingi cu nimic altceva în afară de talpa pantofilor orice din cabină.”

"Ce este acolo nu poate fi numit WC, este doar o gaură în podea", a mai spus un elev.

”Mi se pare deranjant că este amplasată toaleta în curte, deoarece clădirea este mare și, din moment ce sunt la etajul 1, fac foarte mult, îmi ia foarte mult timp să mă duc până la baie și înapoi, mai ales în timpul orei, mai ales dacă este o oră importantă”.

Unii propun și soluții: ”Toaletele ecologice sunt o variantă mai bună”.

Directorul colegiului explică faptul că aceste toalete sunt de acum 15 ani și că are un plan un proiect prin care să se renunțe la acestea.

”Aceste toalete turcești, despre care se face vorbire, există de peste 15 ani, decizia pentru amplasarea acestora aparținând conducerii de la vremea respectivă.

Pe parcursul lucrărilor de reabilitare a clădirii principale, am descoperit că existau toalete în incinta clădirii, care au fost dezafectate, luându-se decizia de a construi acest corp în curte, în anul 2006, din motive pe care nu le cunosc și nu le înțeleg. Îmi pare rău că mai sunt inconveniențe pentru elevi. La „Spiru Haret” punem siguranța și confortul elevilor pe primul loc. Încă de acum doi ani, am dispus să se aibă în vedere o atenție deosebită asupra felului în care se face curățenie în toaletele respective.

Planul nostru este să renunțăm la această clădire, ea este și inestetică, și avem un proiect în acest sens, am discutat cu arhitecții care se ocupă de realizarea proiectului de reabilitare a căminului și cantinei.  Pentru a ne putea atinge acest obiectiv, trebuie să asigurăm în interior toalete pentru toți elevii, respectând,  totodată, normele.

Deoarece clădirea în care funcționăm este monument istoric, orice modificare sau schimbare de destinație a unui spațiu, pe care dorim să o facem, necesită mai mult timp, documentații, avize etc. În clădire, elevii folosesc și toaletele destinate anterior profesorilor. În corpul de clădire B toaletele sunt reabilitate și dotate complet.

Cu siguranță vom rezolva și problema toaletelor”, a explicat Flavius Boian, directorul colegiului.

Galerie foto




Vizualizări: 3,402

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: