Jumătate din Liga 2 în şomaj tehnic
Tot mai multe cluburi din Liga 2 anunţă că şi-au trimis jucătorii în şomaj tehnic pe perioada stării de urgenţă. Printre acestea se numără şi Pandurii Târgu Jiu, dar şi cluburi puternice precum Petrolul sau U Cluj. Preşedintele sindicatului fotbaliştilor, Emilian Hulubei, avertizează însă asupra faptului că jucătorii pot solicita diferenţa la salarii după încheierea şomajului tehnic.
Mai multe cluburi din Liga 2 au decis să reducă salariile ori să își trimită jucătorii în șomaj tehnic sau să solicite ajutor de stat în această perioadă de criză provocată de pandemia de coronavirus. Printre acestea se numără Petrolul, ASU Politehnica Timișoara, Campionii FC Argeș, ”U” Cluj, Ripensia Timișoara, Farul Constanța, Pandurii Târgu Jiu, Rapid și CSM Reșița.
Președintele Asociației Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România Emilian Hulubei afirmă că unele cluburi din România au încheiat contracte cu jucătorii pe o durată mai scurtă decât prevede UEFA. „Din păcate, deși regulamentul UEFA este altul și contractele jucătorilor trebuie să se încheie nu mai devreme de ultima zi a lunii iunie, la noi, în România, și chiar în Liga 1, sunt cluburi care au contracte semnate cu jucătorii până la data de 30 mai. În aceste condiții de pandemie, este o adevărată problemă!”, a spus Emilian Hulubei, la DigiSport.
Totuși, după încheierea stării de urgență, care, pentru moment, va fi prelungită cu încă 30 de zile, fotbaliștii trebuie să își recupereze banii pierduți odată cu diminuarea salariilor sau cu intrarea în șomaj tehnic. Cluburile vor fi nevoite să prelungească înțelegerile cu jucătorii și să îi plătească potrivit contractelor semnate inițial. „Când s-a trecut la șomajul tehnic, practic cei care au avut de suferit au fost doar jucătorii și statul. Cluburile au ieșit cel mai bine, deși corect, într-o astfel de situație, ar fi ca toate părțile să fie solidare. Așa că acum, când cluburile vor fi obligate să prelungească acele contracte, jucătorii trebuie să negocieze și să-și primească înapoi banii pe care i-au pierdut în pandemie”, a mai spus Hulubei. Cluburile din România au fentat astfel regulamentul UEFA și vor avea de suferit după ieșirea din starea de urgență.