Istoric de artă din New York, la Poarta Sărutului
Primăria Târgu Jiu şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” au fost gazdele unei întâlniri prilejuite de vizita în România, la invitaţia Institutului Cultural Român, a Debrei Vanderburg Spencer, curator şi istoric de artă din New York, cunoscător al lui Brâncuşi şi al artei româneşti contemporane. Aceasta şi-a exprimat intenţia de a vernisa la New York expoziţia lui Maxim Dumitraş, un artist în care a regăsit o anume filiaţie brâncuşiană.
Debra Vanderburg Spencer a ales, la prima sa vizită în România, oraşul Târgu Jiu, unde se află Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” al lui Constantin Brâncuşi. A ales ca destinaţie Hobiţa, locul natal al marelui sculptor, mânăstirea Tismana şi expoziţia realizată la Târgu Jiu de sculptorul Maxim Dumitraş, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.
La întâlnire au participat reprezentanta Institutului Cultural Român, Marina Roman, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, şi managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Doru Strîmbulescu. S-au purtat discuţii pe teme brâncuşiene de actualitate şi posibilitatea de a realiza un schimb cultural între Târgu Jiu şi New York, între artiştii plastici români şi cei americani.
Debra Vanderburg Spencer este un fidel cunoscător al tuturor acţiunilor realizate de Institutul Cultural Român din New York, participând la o serie de manifestări cu caracter artistic organizate în acest mare oraş american. Totodată, şi-a exprimat intenţia de a vernisa la New York expoziţia lui Maxim Dumitraş, un artist în care a regăsit o anume filiaţie brâncuşiană, lucrările acestuia fiind inspirate din acelaşi fond arhaic profund românesc ca şi cele ale lui Brâncuşi.