Işfan, lovit în moalele capului: Le-a suprimat dascălilor un spor legal!
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a primit încă de la începutul lunii octombrie o adresă din partea Ministerului Educaţiei Naţionale în care se arată că personalul din învăţământ poate încasa spor de condiţii vătămătoare. Adresa respectivă elimină astfel orice dubiu privind legalitatea acordării acestui spor de 15%, cu atât mai mult cu cât această bonificaţie este încasată şi în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, chiar de către şofer sau femeia de serviciu. Partea mai puţin plăcută este aceea că ISJ n-a informat nici până acum directorii de şcoli că sporurile au devenit legale.
E de notorietate faptul că Inspectoratul Școlar Gorj a blocat în numeroase rânduri statele de salarii din cauza sporului de calculator, pe care inspectorul şef Ion Işfan l-a considerat ilegal. În urma presiunilor, unii directori de şcoli au renunţat la acest spor, doar pentru ca dascălii să-şi ia banii la timp.
Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis în data de 2 octombrie o adresă Corpului de Control care a făcut verificări la ISJ Gorj privind legalitatea acordării sporului de condiţii vătămătoare. În adresa respectivă se arată clar că „pentru persoanele care aveau în plată la data de 31.12.2009, sporul de 15%, acordat pentru condiţii vătămătoare şi periculoase (...) se impune acordarea lui în continuare, cu titlu de spor, în măsura în care condiţiile care au prilejuit acordarea lui se menţin”.
Tot în aceeaşi adresă, ministerul face precizări legate şi de angajaţii din învăţământ de după 2009. „Sporul de 15% se va acorda în continuare şi personalului încadrat după 31 decembrie 2009, în condiţiile în care în aceeaşi unitate există un salariat care, pentru aceeaşi funcţie, beneficiază de acest spor”.
Cert este că la numai două zile distanţă, respectiv 4 octombrie, Ministerul Educaţiei Naţionale trimite către ISJ Gorj o altă adresă în care îi cere practic să respecte prevederile adresei din 2 octombrie. „Pentru sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare au fost agreate soluţii de către preşedinţii secţiilor pentru cauze privind conflictele de muncă şi asigurări sociale, aşa cum le-am enumerat în adresa noastră din data de 2.10.2017”, se arată în adresa din 4 octombrie.
Adresa, pitită de ISJ Gorj
Primită de ISJ Gorj în data de 13 octombrie, adresa n-a fost nici până azi transmisă directorilor de şcoli. Reprezentanţii ISJ Gorj au precizat însă că adresa a fost publicată pe site-ul instituţiei, ce-i drept, nu chiar în văzul tuturor. „Noi vom aplica prevederile legale şi vom respecta toate precizările, indicaţiile făcute de Direcţia Generală Juridică. Adresa a fost postată deci este clar că ne dorim o transparenţă totală a demersurilor făcute”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.
Prea târziu, ar spune unii directori care au intrat şi ei în posesia adreselor, dar nu de la ISJ Gorj. „Jumătate din directori au renunţat, nu discut din ce motive, dar au renunţat. Teoretic nu mai pot lua din nou acum, numai că unii din ei au renunţat prin decizie de suspendare şi atunci pot să revină, alţii au renunţat altfel şi este discutabil. Ar trebui ca serviciul juridic al ISJ să facă o mică adresă semnată de general în care să precizeze aceste aspecte”, a declarat Aurel Popescu, directorul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.
Beneficiarii acestui spor pentru condiții vătămătoare sunt directorii, profesorii de fizică și chimie, informaticienii, secretarii, bibliotecarii, contabilii.