Iriza vrea să lase CEO fără directori
Plenul Senatului a adoptat, marți, cu majoritate de voturi, modificarea ordonanţei privind guvernanța corporativă, exceptând de la obligaţia de a avea management selectat pe criterii de competenţă o serie de companii de stat. Pe listă este și Complexul Energetic Oltenia, la propunerea senatorului de Gorj Scarlat Iriza, dar și Uzina Mecanică Sadu. Iriza crede că sunt patru directori la complex care papă banii degeaba.
Senatorul ALDE Scarlat Iriza crede că Directoratul Complexului Energetic Oltenia ar trebui desființat și că ar trebui să se renunțe la sistemul dualist de conducere. „Practic, în momentul de față sunt două consilii de administrație la Complexul Energetic Oltenia. Noi plătim aiurea patru directori cu salarii babane. Nu știu cât au, dar oricum au destul. Trebuie să rămână AGA, consiliul de administrație și directorul general. Nu este în regulă, au făcut cinci mii de disponibilizări și în continuare nu se redresează”, a spus Iriza.
Parlamentarul gorjean a reușit să convingă senatorii să pună CE Oltenia pe lista companiilor exceptate de la managementul corporatist. Iriza crede că va fi mai bine pentru CE Oltenia cu o conducere simplă, nu în sistem dualist. „Toate companiile care au intrat în structura CE Oltenia erau pe profit. Am făcut acest colos mare care de patru ani e pe pierdere”, a explicat Iriza. Decizia modificării OUG 109/2011 a fost luată cu 51 de voturi „pentru”, cinci abţineri şi 35 de voturi „împotrivă”.
Astfel, prin legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă au fost incluse în categoria excepţiilor de la prevederile OUG o serie de companii de stat: Administraţia Naţională de Meteorologie, Regia Autonomă „Rasirom”, Compania Naţională „Romtehnica”, Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, Regia Autonomă „Administraţia Protocolului de Stat”, Tarom, companiile de apă, Societatea IAR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orăştie, Şantierul Naval Mangalia S.A., Romarm şi filalele sale, Societatea Mecanică Bucureşti S.A, Societatea Automecanica Moreni SA, Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Societatea Electromecanica Ploieşti, Societatea Uzina Mecanică Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraş, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanica Cugir şi Societatea Arsenal Reşiţa. Camera Deputaților este decizională.