Cere externalizarea unor servicii din CEO. Ce spun liderii de sindicat!
Liderii sindicali din CE Oltenia văd ca „alternativă secundară” propunerea preşedintelui PNL Gorj, Dan Vîlceanu, de externalizare a serviciilor suport către prestatorii de servicii ai companiei. Liderii de sindicat spun că cea mai bună variantă pentru reducerea deficitului de personal este aceea de a fi efectuate angajări, iar noii salariați să fie cooptați din rândul absolvenților din Gorj.
Deputatul PNL Dan Vîlceanu a propus câteva „măsuri pe termen scurt” pentru CE Oltenia, iar una dintre acestea se referă la externalizarea serviciilor suport către prestatorii de servicii. Adică firmele prestatoare să preia activitatea respectivă, iar angajații proprii de pe serviciile externalizate să fie redistribuiți la alte activități. Liderii sindicali au spus că este o măsură ce poate fi luată în calcul de administrația CE Oltenia dar numai în situația în care nu ar reuși să-și întregească personalul pe serviciile respective. „Este mai bună varianta ca serviciile de reparații și toate acestea despre care spune Vîlceanu să fie populate cu băieți tineri, pregătiți în școlile profesionale, și cei care sunt acum să treacă în exploatare. Dacă nu există, cu angajările, să facă cu alte firme, dar și aia va însemna un cost. Înainte de a fi internalizate Termo Serv erau costuri mari cu reparațiile. Este mai bună varianta cu reparatori proprii pentru că nu mai plătești TVA, lucrează mai bine”, a declarat Constantin Mitrescu, prim-vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).
În schimb, sindicaliștii nu ar agrea varianta de externalziare a serviciilor cu tot cu personal. „N-au fost externalizate Termo Serv și au mers cel mai prost și oamenii au avut de suferit?! De ce? Ca să vină alte firme căpușe să căpușeze în locul lor. Cum faci treaba mai bine, ca și acasă, cu un străin sau cu un membru al familiei?!”, a explicat Mitrescu.
O altă măsură propusă de liderul PNL Gorj a fost acea de urgentare a negocierilor pentru cumpărarea de terenuri pentru extinderea carierelor. Politicianul a explicat, dând exemplu Cariera Jilț Nord, că Legea 255 nu a avut efectul scontat. Practic, Vîlceanu propune negocieri cu proprietarii în baza regulamentului CE Oltenia, iar acesta nu impune limite de plăţi, așa cum este prevăzut în lege. Practic, ar însemna ca CE Oltenia să cheltuie mai mult. „Măsurile nu ar trebuie să se anuleze unele pe altele, ci să se susțină. Avem nevoie și de exproprieri care să fie făcute într-un ritm alert, dar avem nevoie pentru viitor și de aplicarea Legii 255”, a comentat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.
Sindicalistul Constantin Mitrescu spune că CE Oltenia poate să negocieze cu proprietarii, dar în baza unor evaluări făcute de experți, adică să cumpere la prețuri rezonabile. „Să nu dea pe el mai mult decât pe un metru pătrat în mijlocul Bucureștiului”, mai spune sindicalistul.