Ioana Talău (Casa de Pensii): Cel mai mult ne afectează lipsa de personal
Casa Judeţeană de Pensii Gorj se confruntă cu o acută lipsă de personal. Posturile rămase vacante în urma pensionării sau prin transferul unor salariaţi nu pot fi ocupate, angajările fiind blocate cel puţin până la finalul anului. Directorul Ioana Talău spune că nici prin transfer de la alte unităţi nu a reuşit să recruteze personalul necesar, pentru că posturile sunt prost plătite şi nu sunt tentante pentru funcţionarii publici de la alte instituţii. În acest condiţii, personalul actual prestează ore suplimentare, dar neremunerate.
Reporter: Angajările au fost blocate până la finele anului. Aveţi suficient personal pentru a face faţă activităţilor?
Ioana Talău: Toate Casele de Pensii din ţară, dar mai ales noi, au nevoie de oameni. Avem un volum foarte mare de muncă. Pe lângă solicitările curente, de ieşire la pensie, ne-am confruntat anul acesta cu evaluare pe 155 şi pe 192. La nivelul judeţului Gorj, pe legea 155 au fost vreo 900 de dosare, iar pe 192 sunt în jur de 4.500. Una peste alta, aceste dosare recalculate ar presupune aproape o jumătate de an de lucru a Casei de Pensii Gorj. Pe lângă volumul mare de activitate, cel mai mult ne afectează lipsa de personal. Am fi avut nevoie de încă 10 persoane faţă de schema pe care funcţionăm, însă anul acesta ne-a plecat din personalul pe care îl aveam. Doi colegi au plecat la pensie, un altul a plecat prin transfer. Sunt trei posturi libere şi nu le putem ocupa pentru că sunt blocate. Avem informaţii că aceste posturi vor fi blocate şi anul viitor.
Rep.: Nu există nicio soluţie să ocupaţi posturile vacante?
I.T.: Singura soluţie prin care am putea să le ocupăm este să luăm prin transfer de la alte instituţii. Ţinând seama că nu putem lua decât funcţionari publici, pentru că posturile au fost ocupate de funcţionari publici, ne-am orientat spre primării, Finanţe, Şomaj, ITM, însă este foarte greu să le ocupăm prin transfer pentru că instituţiile respective au salarii mai mari decât la noi şi poate şi muncă mai puţină. Şi atunci e greu să găseşti pe cineva să fie tentat să ocupe posturile pe care le oferim noi.
Rep.: În situaţia aceasta, cum faceţi faţă activităţilor?
I.T.: Am chemat oamenii la lucru, muncesc ore suplimentare. Se ştie că nu le putem plăti. Timp liber dacă le dăm înseamnă iar un gol de producţie, dar ce am constatat, că şi orele acestea suplimentare au un efect negativ asupra oamenilor, oboseala duce la greşeli umani şi iar nu e bine. Nu doar că avem deficit de personal. La momentul de faţă s-a creat un fenomen: toată lumea contestă. Mă refer în primul rând la legea 192, care, aşa cum este la ora actuală, noi recalculăm dosarele, dar nu sunt creşteri de punctaj şi toată lumea contestă. Avem trei oameni angajaţi, lucrează pentru nişte lucruri fără substanţă. Am solicitat la Bucureşti să ne dea personal. Şi la Casa Naţională s-au făcut demersuri pentru a solicita mai departe. Am înţeles că se va face o reorganizare, nu ştiu cum, la noi ştie şi Guvernul, că avem nevoie şi de oameni, dar şi de calculatoare. Nu mai calculăm pensiile cu mâna, se lucrează cu calculatoarele.