Investitorii turci vin la Rovinari. Gorjul va avea cea mai mare seră din România
O nouă investiție pentru Rovinari. Edilul orașului, Robert Filip, a purtat discuții pentru construirea unor sere.
Orașul stă pe o pungă de apă termală: ”Cea de-a patra investiție presupune construcția unor sere. După discuția pe care am avut-o cu investitorii din Turcia, discuție care a fost materializată în urma întâlnirii dintre domnul prefect și domnul senator Iordache la Istanbul, investitorii au venit la Rovinari. Am identificat zonele unde am putea să îi ajutăm cu achiziția de teren, iar ulterior, după toate studiile făcute, am depistat că orașul Rovinari stă sub o pungă de apă termală, pungă de apă termală care vine de la Câlnic până la Rovinari. La Câlnic există deja un puț termal. După ce am făcut studiile am constatat că vrem să ne asumăm noi și să executăm acest puț de mare adâncime, pentru a favoriza venirea acestor investitori, ajungând să construiască cea mai mare seară de aproape 5 ha. Trebuie să luăm licența de exploatare. Cred că în maxim două săptămâni-trei o să vină delegația din Turcia să semnăm actele pentru terenuri. O să vedem și dacă cei de la Complexul Energetic Oltenia sunt relativ deschiși ca să le favorizăm venirea acestor investitori, mai ales că acele terenuri din carieră sunt în stare de degradare maximă. Mai mult ca sigur vom face această investiție”, a transmis Robert Filip la Radio Infinit.
Pasul următor este realizarea unor teste de apă și stabilirea indicațiilor și contraindicațiilor:” Noi oricum autorizația o s-o depunem pentru două puțuri, iar dacă lucrurile sunt în regulă o să facem un puț și în oraș. Vrem să încercăm să ne gândim și la un plan pe următorii 10 ani. Prima dată și mie mi s-a părut ceva cam de nefăcut, dar astăzi sunt absolut sigur, după ce am discutat cu niște ingineri care sunt de profesie și după ce am văzut hărțile, înțelegem că Dumnezeu nu ne-ar fi dat doar cărbune, a mai dat și cu apă termală care ne-ar ajuta foarte mult să ne dezvoltăm și să nu murim ca oraș. Am prins la acest studiu inclusiv să facem teste la apă și vom avea indicații și contraindicații. Dacă ne încadrăm și nu avem contraindicații multe, e clar că vom merge pe două lucruri: să dezvoltăm aceste sere și să putem face agroturism”, mai spune Filip.
Pentru anul acesta, administrația publică locală din Rovinari și-a propus depășire numărului de 3.000 de locuri de muncă: ”Ne-am dorit ca anul acesta să depășim numărul de 3.000 de locuri de muncă, iar pentru cea de-a cincea investiție suntem deja în discuții avansate cu cei care au venit prima dată, care vor să-și construiască o fabrică nouă unde vor muta producția din actuala fabrică, pentru că sunt în chirie acolo, iar lângă dumnealor vor să mai vină niște oameni care facă mase plastice și acum tot discutăm și încercăm să le favorizăm venirea. Să vedem ce soluție găsim pentru teren: o concesiune de la noi sau să îi ajutăm pentru achiziție. Dacă reușim să scoatem aceasta apă termală la 70-80, putem să dezvoltăm turismul, putem să-i ajutăm pe cei care fac agricultură”, a afirmat primarul.