Investițiile de la Rânca, investigate de Comisia Europeană
Președintele Uniunii Salvați România Gorj, Radu Miruță, anunță că investițiile făcute acum zece ani la Rânca vor fi investigate la cererea Comisiei Europene. Sesizarea a fost transmisă din Gorj, prin intermediul europarlamentarilor, răspunsul primit fiind acela că vor fi făcute verificări.
"Autoritățile naționale nu au raportat nicio neregulă legată de proiect, iar Comisia nu a fost niciodată informată cu privire la această situație. Prin urmare, Comisia se va adresa autorităților române pentru a investiga aspectele problematice descrise și, ulterior, poate lua măsuri corective”, este răspunsul primit de europarlamentarul USR, Nicu Stefanuță.
Milioane de euro au fost investite într-un sistem de canalizare nefuncțional. "Recepționat in 2011, sistemul de canalizare de la Rânca a costat 3.600.000 de euro, fonduri europene de preaderare, dar nu a funcționat niciodata. Canalizarea a fost receptionată fară autorizație de mediu și fară să se fi încheiat contracte cu localnicii pentru folosire. Gurile de canal s-au distrus, țevile montate greșit s-au înfundat cu beton încă de când au fost îngropate, stațiile de epurare nu au funcționat și dejecțiile sunt deversate fară nicio filtrare, direct în pădure, deasupra râurilor care scaldă jumatate din județul Gorj", a explicat Radu Miruță.
Interesant este că în, vara anului 2018, Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF a anunţat finalizarea controlului privind investiţia făcută pe fonduri europene la Rânca, dar mai departe nu s-a întâmplat nimic.
„DLAF a finalizat controlul cu privire la proiectul PHARE RO 2006/018-147.01.01.01.03.15 «Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere din zona Rânca - judeţul Gorj - Lot 1», beneficiari fiind Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local Novaci şi Consiliul Local Baia de Fier”, anunţa instituţia de control, care preciza pentru Pandurul că raportul a fost înaintat către Ministerul Dezvoltării: „Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a transmis nota de control către Direcţia Generală Programe Europene – Direcţia Monitorizare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în vederea constatării îndeplinirii sau neîndeplinirii complete a indicatorilor de proiect precum şi în vederea constatării neregulilor şi stabilirii creanţelor bugetare”.