Investiţie importantă la UATAA Motru. Ce urmează!
Uzina de termoficare din Motru are nevoie de investiţii de milioane de euro pentru a respecta standardele de mediu. Un prim pas a fost deja făcut. Noul cazan folosit pentru producerea apei calde nu va mai „înghiţi” cărbune, ci va funcţiona doar pe gaze şi păcură.
Investiţia de 700 mii lei a fost realizată cu fonduri guvernamentale şi locale, cofinanţarea primăriei fiind de 30%. „Ne pregătim să facem recepţia la cazanul nou. S-au rezolvat toate problemele şi urmează să-l punem în funcţiune. Recepţia va avea loc, probabil, săptămâna viitoare. Atunci va veni şi un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţii, va fi un reprezentant în comisie. Le-am dat şi autorizaţie de gaze. Este un câştig, mai ales că nu mai sunt probleme de mediu. Nu mai arzi cărbune, nu mai emiţi în atmosferă gaze cu efect de seră şi nu mai eşti nevoit să depozitezi cenuşa”, a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.
Este doar un pas mărunt pentru conformarea centralei motrene la directivele europene privind protecţia mediului. Asta pentru că marele poluator al UATAA Motru este centrala folosită în perioada rece pentru producerea agentului termic.
Primarul din Motru este însă optimist că lucrurile se vor schimba în bine. „Pentru centrala mare suntem în derulare cu nişte solicitări de fonduri, facem mai multe demersuri. Nu se poate rezolva aşa repede, acolo este o investiţie foarte mare. Încercăm să obţinem fonduri guvernamentale, prin programul «Termoficare 2016-2020 Căldură şi Confort», prin Ministerul Dezvoltării. Avem nevoie de 40 de milioane de euro, am făcut documentaţia, am făcut tot. Finanţarea aceasta nu va veni toată o dată, ci pe măsura derulării investiţiei. După proiect, durează 5 ani”, a mai explicat primarul Gigel Jianu.