Întrebările de la recensământ care le dau bătăi de cap primarilor. „Noi nu avem canalizare și îl întrebăm pe cetățean: Aveți baie?”
Recensământul în teren nu merge atât pe bine pe cât sperau unii edili. Dacă primarul din Scoarța, de exemplu, spera să treacă de cinci mii de locuitori, la începutul recenzării, acum nu mai e la fel de optimist. Și a explicat de ce: aproape că îi e rușine să întrebe oamenii dacă au toalete și băi în casă când nu există canalizare în toată comuna.
Primarul din Scoarța, Ion Stamatoiu, a mai spus că sunt sute de persoane care locuiesc efectiv pe raza comunei, dar domiciliul îl au în Târgu Jiu așa că au fost recenzate în oraș, și nu în Scoarța.
Edilul s-a oferit să ajute oamenii cu toate demersurile ca să-și schimbe domiciliul la Scoarța: “Sunt probleme că nu-i găsim acasă, nu știm cine locuiește. Am schimbat numerele și denumirea străzilor, mulți le-au trecut pe cele vechi. eram optimist. Aveam 4.721 de persoane. Eu, gândindu-mă, că avem cetățeni care locuiesc de drept în Scoarța, dar au domiciliu în altă parte. Eu zic că peste 300 de cetățeni care locuiesc în Scoarța nu au domiciliul în Scoarța. Motivează că pensia le vine la Târgu Jiu, permisul trebuie schimbat la fel. Noi le-am propus să-i ajutăm să se stabilească legal în comuna Scoarța. Am zis că-i ajutăm pe cei care locuiesc acolo, să facă actele, îi ducem cu mașina primăriei”.
Primarul Ion Stamatoiu a mai spus și de ce unele întrebări pun autoritățile în dificultate când recenzorii ajung la poarta oamenilor. „Credeam că vom depăși 5.000. Dar cu toate că se lucrează intens, se lucrează și noaptea. Culegem datele din teren, le introducem pe tabletă, formularele sunt foarte greoaie. Sunt întrebări grele și complexe. Noi, neavând canalizare, ce să-l întreb pe cetățean: Aveți baie, aveți fosă? Nu prea! Toaleta, în fundul curții, ca pe vremuri. Problema e de ce nu avem canalizare?”, s-a întrebat edilul, într-o emisiune la Radio Accent.