Interes pentru redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier
Un investitor român este interesat să extragă grafit de la fosta mină de la Baia de Fier. Exploatarea a fost închisă în 1997, însă mina încă are potențial, spun autoritățile, care știu de la Salrom, societatea care deține fosta exploatare de grafit, că ar mai exista rezerve de minereu în zonă.
Din 2013 nu a mai prezentat interes pentru posibilii investitori, spune primarul Dumitru Turbăceanu. La acea vreme, costurile vehiculate pentru redeschiderea minei erau de 1 milion de euro. ”Ultimul semnal l-am avut săptămâna trecută de la un domn din Oradea, care a sunat la noi, la primărie, să se intereseze despre starea minei de grafit, mai mult despre zona de descopertă, care este în zona Ungurelașu, pe Valea Oltețului, dar pe UAT Baia de Fier. A spus că vrea să vină să vadă, apoi e posibil să și investească”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.
Conform autorităților, nu mai există linia electrică, nici la mină, nici în zona de descopertă, fiind desființate în urma închiderii exploatării. Și foștii mineri cred că este nevoie de o investiție substanțială pentru readucerea la viață a exploatării. Acum peste trei decenii, la mină lucrau în jur de 800 de persoane. ”Se poate redeschide. Sunt rezerve mari”, a spus un fost miner. ”Se lucra și toată lumea avea de lucru. A fost foarte bine. E foarte greu de redeschis, trebuie făcute multe investiții. Este problema de tehnologie. M-aș întoarce, atâta timp cât aș putea să muncesc”, a explicat alt fost ortac.
Grafitul este carbon natural aproape pur, de culoare cenușie-neagră și cu luciu metalic, având numeroase folosiri în industrie.