Interceptările rămân probă în dosarul lui Greblă
Decizie nefavorabilă fostului judecător constituțional Toni Greblă luată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la sfârșitul săptămânii trecute. Aceștia au respins solicitarea fostului parlamentar gorjean de a fi înlăturate interceptările telefonice existente la dosar ca probe și nu au fost de acord nici cu privire la sesizarea Curții Constituționale cu privire la aceste aspecte, Greblă sperând să poată muta luarea unei decizii pe tema respectivă la foștii săi colegi.
„Respinge cererea formulată de inculpatul Greblă Toni, privind sesizarea Curţii Constituționale cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.66 alin.1 din Legea nr.47/1992, art.281 alin.1 lit.a-d, art.16 alin.1 lit.e, art.396 alin.6, art.421 şi art.448 Cod procedură penală. Respinge cererea formulată de același inculpat, privind înlăturarea mijloacelor de probă obținute în cursul urmăririi penale. Cu apel în termen de 48 de ore de la pronunțare cu privire la cererea de sesizare a Curţii Constituționale”, au decis judecătorii de la instanța supremă.
Art. 66 alin.1 din Legea nr. 47/1992 invocat de Greblă în fața magistraților prevede că „judecătorii Curții Constituționale nu pot fi arestați sau trimiși în judecată penală decât cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților, al Senatului sau a Președintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", procurorii DNA cerând anul trecut acceptul parlamentarilor doar pentru reținerea și arestarea preventivă a fostului judecător constituțional, Greblă fiind atunci și reținut pentru 24 de ore.
Stenograme
O parte dintre interceptările existente la dosar și făcute pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, în care Greblă a fost și senator de Gorj, dar și judecător la Curtea Constituțională, includ convorbiri pe care acesta le-a avut cu diverși oameni de afaceri, implicându-se în activități comerciale, după cum susține DNA, deși statutul special pe care îl avea nu îi permitea acest lucru. Ferma de la Telești deținută cu un prieten al său este considerată o dovadă în acest sens, unele dintre discuțiile purtate de Greblă la telefon fiind cele cu șeful masonilor din România, Constantin Bartolomeu Săvoiu, cel pe care îl bârfea ulterior cu finul său, Ion Bârcină.
„- Da, excelenţă...Poţi vorbi? - Bună ziua, dragule, poţi vorbi?...Da...dragule, m-am întors sâmbătă seara. Am fost de joi până sâmbătă cu prietenul nostru, care e un om deosebit. A fost o revelaţie, să ştii. E un om...aşa...E o întreagă...poa' să scrie o carte. E o saga, o saga întreagă a acestui om... - Io ştiu. Zii care-i problema!... - Deci, mă, să-ţi spun că am fost foarte mulţumit, foarte bucuros. Este şi avem multe lucruri de făcut... De acord... asta vroiam să spun. Sunt foarte bucuros că ne vom vedea şi cu el.", se arată într-una din stenograme, în timp ce în alta Greblă e înregistrat discutând cu Bârcină despre Săvoiu.
„...- Să trăiţi, domnu' prefect!... - Ce faci tu?... - Nici eu nu mai ştiu. Am venit de la, din Turcia aseară şi acum plec la Alba Iulia... - Aha, da... Da... Şi când vii de acolo? ... - Păi Săvoiu, Săvoiu, vă povestesc eu cum e cu Săvoiu. Săvoiu e un pic dus de-acasă... - Asta ţi-am spus de la început. El e bun numi pe relaţii. Atât!...- D Da. Nu, e dus de-acasă. - Acum că... are un prieten de la Braşov care are o instalaţie. Numai asta spune. Da' e bun acolo. E bine să ştii de el, să-l foloseşti aşa cum vrei tu, nu cum vrea el... da, ţi-am spus că e bun pentru relaţii, nu pentru altceva." , se arată într-una din stenogramele existente la dosar.
Acuzații
Greblă a fost trimis în judecată în acest dosar fiind acuzat de trei infracțiuni de trafic de influență, una dintre ele fiind în formă continuată, de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de constituirea unui grup infracțional organizat și de fals în declarații în formă continuată (13 acte materiale). În dosar e trimis în judecată și finul său, Ion Bârcină, acuzat că i-a dat nașului său un BMW de aproape 60.000 de euro, un telefon gratuit, precum și bani în campaniile electorale în urma cărora a ieșit senator în cuantum de 100.000 de euro. Greblă mai e acuzat că ar mai fi primit aproape o jumătate de milion de lei și de la omul de afaceri Mihai Prundianu, cu care are ferma de la Buduhala, în dosar mai fiind trimis în judecată cel care administra firma respectivă, Gheorghe Grecu, precum și cetățeanul moldovean Victor Dolghi.