Îndrăgostiți de acum 6.500 de ani
Vasul eneolitic cu îndrăgostiţi, cu o vechime de aproximativ 6.500 de ani, reprezintă o farfurie adâncă din lut pe fundul căreia un cuplu format dintre un bărbat şi o femeie par că stau pe o băncuţă, cu bărbatul care o cuprinde protector pe după umăr pe femeie, este considerat de specialişti ca fiind unic în lume, fiind descoperit în urmă cu peste 40 de ani, în timpul săpăturilor arheologice de pe raza judeţului.
Vasul cu îndrăgostiţi face parte din tezaurul Muzeului Judeţean Giurgiu, are o vechime de aproximativ 6.500 de ani şi este unul dintre cele mai importante artefacte din muzeu. Vasul cu îndrăgostiţi, eneolitic, cultura Gumelniţa, este datat în perioada 4.500- 4.100 înaintea erei noastre. Este un vas descoperit la Şantierul arheologic Sultana, Malul Roşu, în anul 1975 de către Constantin Isăcescu, arheolog.
Vasul cu îndrăgostiţi este din lut, decorat cu motive romboidale în alb şi roşu, pe fundul căruia se află modelat tot din lut un cuplu format dintre un bărbat şi o femeie care par că stau pe o băncuţă, iar gestul lui de a ţine mâna pe după umărul fetei este unul de tandreţe.