Incredibil! În plină criză energetică, organizațiile de mediu au cerut demolarea hidrocentralelor de pe Jiu

Să fie demolate ori să se facă muzeu! Este soluția pe care, susține senatorul Ion Iordache, au propus-o organizațiile non-guvernamentale de mediu când a fost dezbătută, în Senat, problema investițiilor din Defileul Jiului. Senatorii au votat proiectul prin care se urmărește scoaterea investițiilor din zona protejată astfel încât să poată să fie puse cât mai curând în funcțiune și să producă energie.

Senatorul Ion Iordache a explicat cum au decurs discuțiile cu reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale la momentul dezbaterii acestui proiect:

“Este o investiție realizată 96% și să ne gândim că ar trebui demolată așa cum au dat ca soluție ONG-urile. Ele au spus că trebuie demolate și redat terenurile așa cum au fost inițial. Bineînțeles că nu am fost de acord cu acest lucru. Ținem cu toții la mediu, dar am observat la aceste organizații o așa încrâncenare în a bloca aceste investiții fără niciun argument. I-am întrebat ce cred ei că ar trebui făcut cu aceste investiții, au spus că trebuie demolate și au luat-o în bășcălie și au zis să facem muzeu”.

Într-o lună, a mai adăugat Iordache, proiectul va ajunge și pe masa deputaților, care vor fi for decizional. Apoi, Hidroelectrica va avea cale liberă să obțină avizele necesare și să pornească hidrocentralele cât mai rapid.

„Suntem prima cameră sesizată. Într-o lună, ajunge și la Camera Deputaților și se întâmplă același lucru. În ședință a fost invitat și directorul de la Hidroelectrica și am văzut o determinare și din partea lor. Dacă nu va începe demararea lucrărilor imediat și obținerea avizelor, există posibilitatea să îi obligăm prin lege să le finalizeze. Dar nu cred că va fi cazul. Și Hidroelectrica are interes. Ar trebui să dea drumul, să finalizeze investițiile”, a mai declarat Iordache, la Radio Infinit.

Odată puse în funcțiune, cele trei microhidrocentrale amenajate în Defileul Jiului vor putea acoperi consumul a peste 300 de mii de locuințe din România.

Lucrările au fost blocate în instanță de un ONG de mediu și, din decembrie 2017, nu s-a mai lucrat pe șantier. 

Vizualizări: 3,023

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: