Incendiile de vegetație sunt tot mai greu de controlat
Fenomenul incendiilor de vegetație devine tot mai greu de ținut sub control. Deși sunt prevăzute amenzi drastice pentru cei prinși că dau foc vegetației din gospodărie, prea puține primării le aplică. Sancțiunea, potrivit legii, e între 7.500 și 15 mii de lei în cazul persoanelor fizice. Pentru firme, ajunge și până la 100 de mii de lei.
De când s-a încălzit, n-a fost zi în care pompierii gorjeni să nu fie solicitați la cel puțin zece incendii de vegetație. Oamenii își fac curățenie în curți și grădini ori ard pur și simplu mărăcinișul de pe câmpuri fără să-și dea seama de pericolul la care se expun.
Este ilegal să ardă vegetația uscată, dar mulți se plâng că nici nu știu ce să facă cu resturile din gospodărie. „Am tăiat trandafirii, via, unde duc resturile? Le dau foc în curte și stau lângă el până se stinge. Așa am făcut mereu. Dacă le scot la poartă, nu mi le ia mașina de gunoi”, a spus un gorjean. „Eu mai dau foc că se regenerează pământul, dar stau cu furca, cu furtunul pregătit dacă se extinde și nu mă țin la el. Așa am făcut întotdeauna și nu am pățit nimic”, a spus un alt gorjean.
Comisarii de mediu spun că amenzile sunt drastice. În cazul persoanelor fizice, ajung la 15 mii de lei. „Oamenii își fac curățenie în gospodării și dau foc acestor resturi deși nu e legal. Resturile de vegetație sunt ori transformate în compost, în mediul rural, ori duse în centre speciale care coletează resturi vegetale. Există lege și primăriile sunt obligate de la începutul acestui an să aibă astfel de centre. Noi vom face verificări în acest sens”, spune Gheorghe Sanda, comisar șef al Gărzii de Mediu Gorj.
Problema e că primăriile nu au astfel de centre și oamenii au două variante. Fie lasă resturile grămadă în fundul curții, fie le scot la poartă. Și așa ajung la grămadă cu restul deșeurilor la groapa de gunoi. „În mod normal, atunci când resturile vegetale sunt scoase la poartă, administraţia publică locală trebuie să le ridice, să le ducă în anumite centre de aport voluntar. La noi, în ţară, abia acum se construiesc astfel de centre de aport voluntar”, a declarat Luis Popa, directorul Direcției de Management al Deșeurilor Gorj.
În județul Gorj, urmează să fie construite patru astfel de centre de aport voluntar unde oamenii își vor putea duce resturile vegetale gratuit.