Încă o primă de 150.000 de lei pentru Dumitru Cristea

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a avut anul trecut venituri totale de 313.780 de lei, el fiind acum în situaţia de a încasa de la unitate o primă de circa 150.000 de lei. Motivul acordării banilor respectivi l-ar reprezenta realizarea indicatorilor de performanţă managerială pe anul trecut, realizare care încă nu a fost constatată oficial.
 Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Turceni ar fi trebuit să aprobe în ultima sa şedinţă realizarea indicatorilor de performanţă pe anul trecut, aprobare în baza căreia fostul director general Dumitru Cristea ar trebui să încaseze o primă de circa 150.000 de lei pentru activitatea sa. Indicatorii respectivi au fost trecuţi în contractul de mandat al fostului manager şi, după cum s-a tot lăudat Dan Ilie Morega de-a lungul timpului cu directorii pe care partidul său ba i-a pus, ba i-a susţinut prin minerit şi energie atunci când PNL era la guvernare, la Turceni şi nu numai, totul a mers ca pe roate. Aşadar motive de nerealizare a indicatorilor nu ar trebui să fie, mai ales că noii directori puşi în funcţii la începutul anului nu au venit apoi să se plângă că lucrurile ar fi mers prost înainte. 
 Vorbe din acestea s-au auzit doar pe la CE Rovinari, dar slăbuţ argumentate, până la urmă, mult mai multe indicii de acest gen provenind de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, unde situaţia chiar nu pare a fi una fericită, mai ales cu tot personalul în şomaj tehnic. Surse din cadrul unităţii de la Turceni au menţionat că amânarea aprobării realizării indicatorilor a fost generată de motive procedurale, membrii Consiliului de Administraţie primind târziu informaţiile în baza cărora puteau să analizeze modul de îndeplinire a indicatorilor din contractul de management. Altfel spus, realizarea indicatorilor nu a fost aprobată acum, dar va fi aprobată cel mai probabil în viitoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, o astfel de şedinţă având loc şi în urmă cu un an, când fostul director general a încasat, legal, o altă primă, de circa 150.000 de lei.

 Încă o primă de 150.000 de lei
 
 Dumitru Cristea are dreptul legal să mai primească şi anul acesta o primă destul de mare în cazul în care în CA se va constata că el şi-a realizat indicatorii de performanţă la care s-a angajat atunci când Varujan Vosganian l-a pus în funcţie. Conform contractului de mandat, fostul director general are dreptul la plata a 12 salarii în cazul atingerii indicatorilor de performanţă stabiliţi cu Ministerul Economiei şi Finanţelor din guvernarea Tăriceanu. Sursele citate afirmă că salariul brut al fostului director general era de circa 18.000 de lei, nivelul actual al salariului respectiv fiind plafonat prin ordonanţă de urgenţă la 4600 de lei net.
 Fostul director general a menţionat anul trecut că prima luată atunci a fost perfect legală, iar ca dovadă că lucrurile stau aşa este şi că nimeni nu a mai comentat nimic despre acest subiect, deşi Agenţia Naţională de Integritate anunţa în acel moment că "face verificări". Prima este trecută în contractul de mandat, este considerată aşadar legală, iar cei în drept, adică unitatea energetică, trebuie să o plătească până la ultimul leu.

 Conturi deschise în 2008

 Dumitru Cristea are unde să primească banii CE Turceni pentru că anul trecut şi-a deschis mai multe conturi. Veniturile totale ale acestuia figurează în declaraţia de avere completată de soţia sa, Narcisa Cristea, director executiv la Primăria Târgu Jiu. Conform documentului respectiv, soţii Cristea şi-au deschis anul trecut mai multe conturi în lei la diferite bănci, conturi în care au depus sume cuprinse între 500 de lei şi 100.000 de lei, cuantumul total fiind de 230.000 de lei. Cei doi soţi mai au două conturi în lei deschise în 2007, în care se află circa 30.000 de lei, şi un cont în valută, în care se află, tot din 2007, circa 16.000 de euro. Soţii Cristea au împrumutat în 2008 suma de 250.000 de lei de la o rudă, Viorel Petcu, care este om de afaceri.
 Dumitru Cristea a demisionat din funcţia de director general la sfârşitul anului trecut, după ce a fost implicat într-o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anchetă în care a şi fost trimis în judecată pentru abuz în funcţie, el fiind acuzat că ar fi dispus achiziţionarea unui buldotanc la un preţ supraevaluat. Fostul director general este acum şef de serviciu în aceiaşi unitate, unitate care, conform spuselor acestuia, derulează zilnic afaceri de circa un milion de euro. Asta poate explica şi volumul mare al primei acordate de stat directorilor săi, directori care, cel puţin în vremea fostei guvernări, au beneficiat de salarii care îi fac invidioşi şi pe actualii ocupanţi ai posturilor eliberate de aceştia la început de an.


Vizualizări: 478

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: