Înapoi la școală. Care sunt schimbările din acest an!
A sunat clopoțelul și a început un nou an școlar pentru elevi. Pentru prima dată după doi ani, și părinții au putut participa la ceremoniile de deschidere a anului școlar. Astăzi, elevii au primit manualele și s-au bucurat să-și cunoască ori să-și reîntâlnească diriginții, profesorii și colegii.
Noul an școlar vine și cu importante schimbări. În premieră, anul școlar 2022/2023 este structurat „pe module”. Vor exista perioade de învățare mai scurte și vacanțe mai dese. Totodată, va exista o singură medie anuală și se va renunța la teze. Noul an școlar va fi la fel de scurt ca cel anterior. În total, elevii vor „înfrunta” materiile timp de 36 de săptămâni.
Între 5 septembrie și 21 octombrie, va fi modulul 1. Prima vacanță, cea de toamnă, este programată între 22 și 30 octombrie. Toți elevii vor avea vacanță în această perioadă.
Modulul 2, când vor fi reluate cursurile, este între 31 octombrie și 22 decembrie. Apoi urmează vacanța de iarnă: 23 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023.
Din 9 ianuarie până pe 6 aprilie, vor fi modulele 3 și 4. Pe 7 aprilie va începe vacanța de primăvară, care va dura până pe 18 aprilie, iar modulul 5- între 19 aprilie și 16 iunie.
Vacanța de vară va fi între 17 iunie și 4 septembrie.
Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru. Regula va fi de minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru. Astfel, va fi încheiată o singură medie anuală, potrivit edupedu.ro.
Totodată, trebuie precizat că mediile din clasele V-VIII nu vor mai conta la calculul mediei de admitere la liceu 2023. „Ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Reamintim că, până acum, media anilor de studiu conta în proporție de 20% în calculul mediei de admitere la liceu.
Începând cu noul an școlar, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede că tezele nu mai sunt obligatorii. Totuși, acestea vor putea fi susținute dacă profesorii de la clasă vor considera necesar.