Ia românească are șansa de a intra în patrimoniul mondial al umanității
Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – Ia, element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost depus la UNESCO, pentru a fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial, a transmis deputatul PSD Gorj, Mihai Weber.
"Mă bucur că județul Gorj este o oază unde tradiția s-a păstrat, iar arta țeserii cămășii cu altiță s-a transmis din generație în generație. În dosarul depus la UNESCO sunt menționate comunitățile din Gorj unde cusutul cămășilor tradiționale se ridică la rang de artă. În total, sunt menționate 47 de localități din Gorj, în care meșteșugul confecționării iei este și astăzi viu, cu o vechime de mai bine de două secole. Și, în același dosar depus de România la UNESCO, sunt menționate și ”purtătoarele de competență” din județul Gorj, recunoscute de specialiștii din Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, pentru autenticitatea creației lor, orasul Tismana și comuna Stroești fiind leagănul broderiilor tradiționale din Gorj", a transmis Weber.
Potrivit parlamentarului PSD, va fi nevoie de politici publice, locale și naționale, pentru susținerea artei de confecționare a cămășii cu altiță și pentru promovarea acesteia în plan internațional.