Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Hoţii de fier vechi au spart depozitul de explozibil al minei Ploştina

Mare tămbălău mare s-a creat ieri la auzul veştii că indivizi necunoscuţi iniţial au dat o spargere în depozitul de explozibil de la mina Ploştina, furâd câteva kilograme de substanţă explozibilă şi peste 1000 de capse detonatoare. Interesul pentru acest caz a fost cu atât mai mare cu cât hoţii au coborât, ca în filme, printr-un puţ de aeraj de zeci de metri adâncime, reuşind să nu lase urme după ei, singurul lucru care i-a dat de gol fiind lipsa explozibilului din depozit.
 Pentru angajaţii de la Ploştina ziua de ieri părea una la fel de plictisitoare ca toate din ultimele săptămâni, cererea de cărbune fiind dezolant de mică, din starea de amorţeală scoţându-i însă responsabilul depozitului de explozibil, cel care a constatat că are unele rafturi goale. Pe parcursul zilei anchetatorii au format un cerc de suspecţi, doi bărbaţi cu vârste de 34 şi 35 de ani fiind audiaţi de poliţiştii din Motru. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, cei doi sunt suspectaţi că în ultima săptămână au pătruns ilegal în depozitul de explozibil al minei Ploştina, de unde au sustras 3 kilograme de amonită şi 1075 de capse pirotehnice, folosite la detonarea explozibilului. 
 Primele informaţii arată că hoţii au luat doar cablurile din cupru de la materialele explozibile furate, praful de amonită fiind aruncat ulterior în diferite locuri virane, inclusiv în găuri adânci de zeci de metri, formate în perimetrul unor galerii dezafectate ale minei. Cablurile din cupru, în cantitate de circa 10 kg, au fost duse ulterior la un centru de colectare a fierului vechi, angajata centrului de colectare fiind şi ea luată acum la întrebări şi anchetată penal.

 Inventivitatea hoţilor

 Dispariţia materialelor explozibile a fost observată ieri de dimineaţă de către gestionarul depozitului minei Ploştina, care şi-a anunţat superiorii de la Exploatarea Minieră de Subteran Motru, care, la rândul lor, au sesizat Poliţia şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, ambele instituţii făcând cercetări în acest caz. Directorul EMS Motru, Paul Mergea, a declarat ieri că depozitul de substanţe explozibile este situat la circa 45 de metri în subteran, hoţii pătrunzând acolo, cel mai probabil, pe un tub de ventilaţie cu diametrul de 80 cm. Pentru aşa ceva e nevoie de o persoană cu rezistenţă fizică, aptă să coboare cei 45 de metri, dar să-i şi urce la loc.
 Conform lui Mergea, hoţii au dat la o parte ventilatorul care împinge aerul proaspăt în galeria minei şi, ulterior, au coborât, cel mai probabil cu o frânghie, cei 45 de m, la revenirea la suprafaţă aceştia punând ventilatorul la loc, inclusiv în funcţiune, fără ca vreun angajat al minei să poată sesiza ceva în neregulă. 
 "Nu avem ce să reproşăm firmei de pază, care şi-a făcut treaba în perimetrul pe care îl avea în responsabilitate. Dumnealor păzesc doar gura de la intrarea în mină pentru că până acum nimeni nu s-a gândit că vreodată cineva ar putea să dea la o parte ventilatorul din puţul de aeraj pentru a coborî o distanţă aşa de mare în subteran. Singurele scenarii de furt erau cele prin galeria minei, nu prin acel puţ de aeraj", spune directorul de la Motru.
 Angajaţii minei au acces la depozitul respectiv prin gura de intrare în mină, care este păzită atât de un paznic înarmat, cât şi de senzori de mişcare, după cum afirmă Mergea.

 Inventar după luna de şomaj tehnic

 Furtul a fost descoperit ieri de dimineaţă cu ocazia unui inventar făcut după perioada de o lună în care minerii din Oltenia au stat acasă în şomaj tehnic, aceştia reluând lucrul joia trecută. Ieri se trecea probabil la detonări mai serioase, specialiştii în domeniu spunându-ne că amonita, explozibilul folosit în subteran, este sub forma unor tuburi, în genul dinamitei, greutatea unei bucăţi fiind de 200 de grame. Practic, hoţii au luat cu ei 15 astfel de tuburi, tot cunoscătorii în domeniu spunând că un kilogram de astfel de explozibil combinat cu azotat de amoniu poate duce la crearea unei bombe extrem de puternice. 
 Motru duce însă lipsă de terorişti sinucigaşi, dar e plin de hoţi interesaţi să facă rost de un ban din câteva fiare, indiferent că sunt vechi sau nu. În plus, tot specialiştii spun că materialul explozibil furat putea fi folosit foarte bine la dinamitările subacvatice de către pescarii dornici de capturi mai mari. Variantele luate ieri în calcul vizau ca posibili suspecţi atât persoane din rândul actualilor angajaţi ai minei, cu şanse minime, dar şi foşti salariaţi ori buni cunoscători ai zonei, ultima variantă dovedindu-se a fi şi cea reală.

 "Magneţii" au dat spargerea

 Anchetatorii au reuşit în cursul după-amiezii, la câteva ore după ce au fost anunţaţi despre incident, să aibă deja în faţa lor doi suspecţi, poliţiştii mişcându-se foarte bine din acest punct de vedere. Suspecţii sunt doi "magneţi", aşa cum li se spune în limbaj de jargon celor care caută fierul şi alte metale în orice loc posibil, doar pentru a face rost de un ban în plus. 
 Cei doi bărbaţi anchetaţi de Poliţia Motru riscă să fie acuzaţi de furt calificat şi de nerespectarea regimului materialelor explozibile, fapte care sunt pedepsite cu circa 20 de ani de închisoare. Ancheta este coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, care, în funcţie de probele strânse la dosar, ar putea dispune reţinerea celor doi suspecţi pentru o perioadă de 24 de ore. Aseară, până la închiderea ediţiei nu fusese luată încă o decizie.


Vizualizări: 232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: