Guvernul pune în dezbatere o nouă hotărâre care privește CE Oltenia. Ce se întâmplă cu grupurile energetice

Un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Energiei propune amânatrea până pe 31 octombrie 2023 închiderea grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 și Turceni 7 din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu putere instalată cumulată de 660 MW, precum și a exploatărilor miniere aferente acestora.

Guvernul argumentează prin situația energetică din țară și inclusiv atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Principalul efect al modificărilor a fost că unitățile care urmează să fie scoase din exploatare în următorii 10 ani (660 MW pe lignit până la finalul lui 2022, alți 1.425 MW pe lignit până în 2025 și încă 1.140 MW pe lignit și huilă până în 2032) nu vor mai putea fi trecute în așa-numita ″rezervă tehnică″. 

Grupul de la Rovinari va fi menținut potențial în funcțiune, însă nu poate produce efectiv până în septembrie 2023, întrucât lucrările de reabilitare a acestuia au fost prelungite cu peste 1 an de zile, din cauza faptului că furnizorul de echipamente nu și-a respectat obligațiile contractuale.

″Suplimentar față de cele prezentate, menționăm că grupul energetic Rovinari 5 (330 MW), aflat în proces de reabilitare, suferă o decalare a termenului de punere în funcțiune, astfel încât termenul mai 2022 devine septembrie 2023, din cauza incapacității furnizorului de echipamente de a-și onora obligația contractuală″, mai afirmă Ministerul Energiei.

Mai mult, grupuri energetice pe lignit de la Complexul Energetic Oltenia cu putere instalată însumată de 660 MW nu vor mai putea fi activate decât pentru o perioadă de 3 ani de la 1 ianuarie 2023 încolo și numai în anumite condiții stricte.

Vizualizări: 2,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: