Grevă la Grefă

Cei mai mulţi dintre grefierii Tribunalului Gorj au întrerupt ieri lucrul pentru două ore pentru a participa la protestul organizat la nivel naţional de sindicatul acestora. Grefierul şef Ion Păun spune că circa 80 din cei aproximativ 100 de grefieri au aderat la acţiunea de protest, restul fiind ori în afara sindicatului ori în concedii sau trebuind să lucreze în cauze care nu suportau amânare. Grefierii au ieşit pe scările de acces în sediul Tribunalului Gorj şi acolo au rămas între orele 10.00 şi 12.00, timp în care pe rolul instanţelor de judecată nu s-a derulat niciun proces. "Filmul" cu grefierii aflaţi în grevă a mai putut fi văzut de cetăţenii veniţi la procese şi în urmă cu nici doi ani. Personalul auxiliar din justiţie a ieşit şi atunci pe scările Tribunalului pentru a-şi cere drepturile. Vremea a trecut, promisiunile nu au fost onorate, iar acum grefierii şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi lăsaţi fără banii care li se cuveneau inclusiv în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive. "Suntem decişi să continuăm protestele de săptămâna viitoare până la oprirea completă a activităţii, atâta timp cât nu ni se recunosc drepturile câştigate prin hotărâri judecătoreşti. Şi aşa avem salarii mici, se munceşte mult peste programul de opt ore, iar orele suplimentare nu mai sunt plătite de circa un an. Ne cerem drepturile pentru munca noastră, nimic mai mult", a menţionat Păun.
 Grefierul şef şi colegii săi, de fapt, colegele sale, au rămas două ore pe scările Tribunalului, timp în care procesele au fost date peste cap. În timpul grevei de două ore, persoanele care aveau procese pe rolul instanţei gorjene au trebuit să aştepte finalizarea protestului, instanţele de judecată reluându-şi activitatea după ora 12.00. Până atunci justiţiabilii au suflat a pagubă şi s-au întrebat ce vină au ei că nu le sunt acordate drepturile grefierilor. "Am venit de la ţară, ce vină am eu sau alţii că nu ştiu ce problemă au dumnealor? Procesele noastre nu se mai ţin, trebuie să mai facem un drum până la oraş, nici nu ni s-a spus mai din vreme ca să ştim şi noi de treaba asta. Am aflat acum când i-am văzut adunaţi la uşă", spunea ieri un bărbat.
 Greviştii de ieri par să fi ajuns însă într-o situaţie limită pentru că, în afara volumului mare de muncă, aceştia au ajuns să îşi piardă familiile şi sănătatea doar ca să muncească şi să îşi poată îndeplini sarcinile de serviciu. "Orele suplimentare nu ni se plătesc, dar toţi grefierii trebuie să stea după program ca să-şi termine lucrările. Sunt planificaţi în şedinţe de judecată odată sau de două ori pe săptămână. Trebuie să îşi lucreze încheierile de şedinţă, citaţiile, adresele, să intre în sală, să redacteze. Este foarte, foarte greu. O să mai ieşim pe aceste trepte pentru că nu s-au rezolvat problemele. Mulţi colegi de-ai mei nu mai au familii pentru că am colegi care trebuie să lucreze şi până la ora 22.00 ca să-şi facă toată treaba. Unii s-au internat chiar şi la spital, problemele sunt multe şi de asta am ieşit acum pentru a ne cere drepturile", spune grefierul şef.
 


Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: