Greenpeace: Componenta de decarbonare este ridicolă
Ecologiștii de la Greenpeace susțin că, în ciuda presiunilor venite din partea României, e destul de probabil ca investigaţia Comisiei Europene să nu fie finalizată în luna aprilie, lună critică pentru CE Oltenia, care trebuie să îşi achiziţioneze certificatele de emisii şi riscă penalităţi uriaşe.
"După cum am semnalat, planul pregătit de CEO şi susţinut de Ministerul Energiei nu este bun. Componenta de decarbonare este ridicolă - emisiile cresc - şi nu se respectă regulile de finanţare europene. Dacă planul nu este radical schimbat, CEO este condamnată. Ministerul Energiei are o singură şansă pentru a îndrepta răul făcut, altfel CEO o va lua pe urmele Complexului Energetic Hunedoara. Acest lucru trebuie evitat", a declarat Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România
Până la sfârşitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020. Dacă nu va obţine acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligaţiei de achiziţie a certificatelor.
Conform informaţiilor puse la dispoziţie de CEO în planul de decarbonare, pentru anul 2020 emisiile companiei totalizează peste 7 Mt CO2. La cotaţia actuală a certificatelor, suma pe care compania trebuie să o plătească va depăşi 266 de milioane de euro.
În cazul în care CEO nu va reuşi să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalităţile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplătite se vor reporta în anul următor.