Graure, ameninţat de procuror cu 15 ani de puşcărie
Fostul director de la Termocentrala Turceni, Octavian Graure, a fost audiat vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde este judecat alături de Victor Ponta, Dan Șova, Dumitru Cristea și Laurențiu Ciurel. Graure a dat declarații despre relația cu Dan Șova și litigiul cu Electrica. Totodată, el le-a spus judecătorilor că a fost amenințat cu pușcăria de către procurorul de caz Jean Uncheșelu.
Octavian Graure este inculpat în acest dosar din cauza unei facturi de 68 de milioane de lei a Turceniului către Electrica, de care s-a ocupat Dan Șova. Concret, este vorba despre o factură de penalităţi de întârziere aferente perioadei 1 aprilie 2004 – 31 decembrie 2006. Electrica îşi asuma plata unor penalităţi, dar avea dubii că acestea au fost corect calculate. Din această cauză, a returnat factura, iar CE Turceni, condus pe atunci de Dumitru Ilinca, a dat Electrica în judecată.
La scurt timp, la complex a fost numit director general Dumitru Cristea şi director financiar era Octavian Graure. Cei doi au renunţat la proces, fără a avea împuternicire de la Consiliul de Administraţie în acest sens. În declaraţia de renunţare, cei doi precizează că împotriva Electrica va fi intentat un alt proces, prin Casa de avocatură Şova şi asociaţii. La instanță, Graure a declarat că. "Prin nota despre care am vorbit la termenul anterior am urmărit încheierea unui contract cu Dan Şova pentru a recupera creanţa Complexului Energetic Turceni. Nota am întocmit-o la solicitarea directorului general Cristea. Consiliul de Administraţie a luat act de nota întocmită şi a delegat conducerea să rezolve litigiul cu Electrica SA".
Plata în rate, comisionul lui Șova pe loc
În paralel, conducerea CE Turceni a semnat cu casa Şova un act adiţional la contractul de asistenţă juridică. Casa Şova urma să primească, pe lângă tariful orar negociat, un comision de succes de 1% dacă recupera 20 de milioane de lei de la Electrica, 2% dacă recupera până în 50 de milioane şi 3% dacă suma depăşea această valoare. Casa Şova a negociat cu casa de avocatură a actualului lider PNL, Alin Gorghiu, denumită Gorghiu, Pop şi asociaţii, care reprezenta Electrica. Avocații s-au înțeles pentru suma de 48 de milioane de lei, iar Șova a luat comision 2%.
Electrica s-a angajat să plătească banii în opt ani, în tranşe trimestriale de 1.500.000 lei, dar Casa Şova a încasat comisionul de 960.000 lei integral la semnarea tranzacţiei. "Am avut o discuţie cu Dan Şova, care mi-a zis că a obţinut cu greu recunoaşterea datoriei de 48 de milioane de lei şi plata în rate. Electrica nu a recunoscut alte penalităţi deoarece au fost greşit calculate. Şova mi-a mai zis că, din cauza situaţiei economice, este posibil să nu poată fi plătită suma", a mai declarat Graure în faţa judecătorilor.
Juriștii sunt de vină
Potrivit news.ro, Graure le-a spus magistraților că a semnat pentru rezolvarea litigiului cu Electrica și că nu-şi explică de ce s-a semnat un act adiţional la contractul iniţial. "Eu am semnat strict pentru rezolvarea litigiului cu Electrica SA. După 10 zile m-a chemat Dumitru Cristea în birou, unde era şi Dan Şova. Mi-a prezentat un document în care Electrica a recunoscut 48 de milioane de lei din datorie. Şova mi-a zis că foarte greu a obţinut semnătura celor de la Electrica. Sincer, nu-mi venea să cred. Şova a negociat cu Electrica, dar nu ştiu cu cine. Am văzut semnătura directorului Corneliu Stan de la Electrica şi a casei lor de avocatură, Gorghiu. Asta era în decembrie 2007", a precizat Laurenţiu Graure. În continuare, el are o explicație pentru angajarea lui Șova: "Numai două juriste nu făceau faţă la procese. Erau foarte multe procese. Eram 6.000 de oameni. Ceilalţi cinci dintre jurişti plimbau documente", le-a spus Graure judecătorilor. Tot pe neștiința juriștilor a mers și fostul director de la CE Oltenia, Laurențiu Ciurel. La termenul din aprilie, și Ciurel a spus că era nevoie de casa de avocatură a lui Dan Şova deoarece juriștii nu ştiau limba engleză şi nici nu se pricepeau la procese.
Ponta: Eram simplu deputat de opoziţie
Graure a mai spus că procurorul de caz l-a chemat la el, informal, și l-a întrebat dacă au ajuns bani la Victor Ponta. "M-a ţinut trei ore, m-a întrebat ce ştiu de înţelegerea dintre Cristea, Ciurel, Ponta, Şova şi câţi bani au luat fiecare. Mi-a zis că mă arestează 15 ani. După trei ore, mi-a înmânat o hârtie că sunt suspect. Am zis că nu ştiu aşa ceva. Vorbea de o prefăcătorie a lui Ciurel şi Cristea, că-i dau de lucru lui Şova ca acesta să-l plătească pe Ponta. I-am zis că nu ştiu nimic şi m-a dat afară", a relatat Graure, scrie news.ro.
Victor Ponta a preluat pe contul său de Facebook declaraţiile lui Graure. «„La acest termen, Graure Octavian a declarat în fața ICCJ și s-a consemnat la dosar că a fost chemat informal de procurorul Uncheșelu. Timp de 3 ore acesta i-a cerut să declare că știe de o înțelegere între Șova, Ciurel și Ponta prin care să i se dea bani lui Ponta. După ce Graure Octavian a spus foarte clar că nu știe de așa ceva, Procurorul Uncheșelu i-a spus că îl va aresta și va sta 15 ani în închisoare. După ce Graure Octavian a refuzat din nou să spună ceva ce nu cunoaște Procurorul i-a dat un proces verbal că e suspect și l-a dat afară din birou." Reminder - în 2006-2007 (date la care se refera dosarul) eram simplu deputat în Opozitie. Complexurile Energetice Turceni și Rovinari erau în cadrul AVAS condus de Teodor Atanasiu - principal consilier Alina Gorghiu!», a scris Ponta pe contul său de socializare.