Magistrații ar putea plăti pentru erorile judiciare
Un deputat din actualul legislativ a inițiat un proiect de lege conform căruia atât procurorii, dar și judecătorii, ar putea fi puși să plătească statului pentru eventualele greșeli pe care le fac în unele dosare pe care le instrumentează. Gorjul nu a dus lipsă niciodată de astfel de greșeli, proiectul de lege inițiat de Daniel Oajdea putând fi unul care să îi intereseze și pe magistrații noștri.
Parlamentarul spune că a făcut proiectul respectiv de lege de la premisa că un cetățean simplu este imediat executat de autorități dacă are o datorie către stat, în timp ce judecătorii și procurorii comit erori judiciare pentru care doar statul plătește, cei vizați de inițiativa lui Oajdea nefiind de acord cu ea pe considerentul că, dacă dorește, statul și acum se poate îndrepta împotriva magistraților care greșesc.
Cazul Țundrea este cel mai elocvent și cunoscut în toată România, dar la fel de cunoscute și cazurile „Țundrea 2” sau „Țundrea 3” și câte altele or mai fi la nivel de județ. ”Țundrea 2” este cel al lui Constantin Mihail Igeanu, tânărul din Roșia de Amaradia care a stat 9 luni după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o și pe care autoritățile oricum nu au rezolvat-o nici până în prezent. El a fost declarat în cele din urmă nevinovat, după care a dat statul în judecată și a obținut despăgubiri de 65.000 de lei. Un caz similar, cel al unei profesoare de la universitate, reținută pentru 24 de ore într-un dosar în care era acuzată de fapte de corupție, s-a terminat tot cu achitarea inculpatei. Mariana Văduva a fost găsită nevinovată, iar ulterior a acționat statul în judecată și a obținut despăgubiri de 50.000 de lei. În cazul său au fost și alte persoane anchetate și achitate ulterior la instanță, inclusiv după ce au trecut 24 de ore pe la „Beciul Domnesc”, unele dintre ele refuzând să se mai îndrepte împotriva statului pentru a cere daune.
Ambele dosare menționate mai sus l-au avut ca procuror pe Emil Moța, cel care în 2004 a folosit un test ADN pentru a dovedi nevinovăția lui Marcel Țundrea, gorjeanul care a făcut 12 ani de pușcărie fără să fie vinovat pentru omorul și violul de care era acuzat. În prezent, „Țundrea 3”, adică Constantin Mornea, de la Bărbătești, se judecă cu statul român pentru că a fost arestat preventiv 9 zile fără să fi comis crima de care era acuzat în baza unor mărturii mincinoase. Și el a solicitat daune, dar, în prima fază a procesului, a obținut doar o supărare și mai mare, speranțele sale pentru eventuale despăgubiri fiind la instanțele superioare. În plus, și în acest caz, anchetatorii nu au reușit să dea de urma celui care l-ar fi accidentat mortal pe consăteanul lui Mornea.