Gorjul, ocolit de concedieri colective

Niciun agent economic din județul Gorj nu a notificat anul acesta Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă privind efectuarea unor concedieri colective. Asta deși în multe județe din țară sunt astfel de concedieri, care au afectat peste șapte mii de persoane.
Potrivit declarațiilor directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, Romeo Chiriac, nu există, deocamdată, notificări de concedieri colective.
Romeo Chiriac a explicat că notificările de concediere colectivă trebuie transmise de fiecare companie cu cel puțin 30 de zile înainte de emiterea deciziilor, atât către AJOFM, cât și către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Acesta a detaliat și condițiile legale care definesc concedierea colectivă, în funcție de numărul de angajați ai unei firme. Astfel, pentru firmele cu 20-100 de angajați, concedierea colectivă presupune disponibilizarea a cel puțin 10 salariați. În cazul firmelor cu 100-300 de angajați, concedierea colectivă intervine dacă sunt disponibilizați 10% din angajați, iar pentru firmele cu mai mult de 300 de angajați, concedierea colectivă se aplică atunci când sunt concediați cel puțin 30 de salariați.
Directorul AJOFM Gorj a subliniat că instituția oferă servicii de preconcediere angajaților care urmează să fie concediați. Printre aceste servicii se numără informarea privind drepturile legale, precum indemnizația de șomaj, identificarea locurilor de muncă vacante, oferirea de cursuri de formare profesională și suport pentru reorientarea profesională, acolo unde este posibil.
"Noi le asigurăm servicii de preconcediere, în momentul în care ne anunță. Îi informăm privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor, cu indemnizația de șomaj cum se calculează, pe ce perioadă pot beneficia de șomaj, dacă avem locuri vacante existente pe plan local, în lista de locuri vacante, le putem oferi repartiții. De asemenea, formare profesională, o reorientare profesională în carieră în cadrul aceleiași unități, în funcție de posibilitate și să sondăm opinia lor, a salariaților concediați cu privire la ce doresc ei, ce cursuri, măsuri active la care să participe", a explicat Romeo Chiriac.
Aceste măsuri sunt menite să sprijine angajații în perioada dificilă a tranziției și să le faciliteze reintegrarea în piața muncii.
Vizualizări: 598
Distribuie Trimite pe WhatsApp