Gorjul, în top la fraudarea Bac-ului
Zeci de note de 10 de la Bac au fost micşorate după ce lucrările au fost reevaluate de către cadre didactice de la Bucureşti. Multe dintre ele au scăzut chiar şi cu 4,6 puncte. Nici măcar profesorii corectori nu îşi imaginează cum de s-a produs o asemenea greşeală. Este de amintit că frauda la bac a fost dintotdeauna o problemă când a venit vorba despre acest examen, suspiciuni existând mereu. Pe an ce trece, Gorjul are o promovabilitate tot mai mare. Colegiul naţional „Tudor Vladimirescu“ este în topul liceelor din Gorj cu cele mai mari note la bac şi totodată cu cele mai „umflate“ calificative, judecând după rezultatele profesorilor bucureşteni.
Ministerul Educaţiei a solicitat Inspectoratelor Şcolare din toată ţara să trimită lucrările de 10 de la examenul de BAC ,din acest an, pentru a fi reevaluate. De la Gorj au ajuns la Bucureşti aproape 100 de lucrări scrise la Limba şi Literatura Română respectiv Matematică. Toate notele acordate de către profesorii gorjeni au fost modificate, 30 dintre ele fiind micşorate extrem de mult, respectiv cu până la 4,6 puncte.
10 la Târgu-Jiu, 5 la Bucureşti
Adela Bianca Stănculete, absolventă a Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Constantin Brăiloiu„ din Târgu Jiu, este una dintre absolvenţii de studii medii din acest an, a cărei lucrare la Limba şi Literatura Română a fost recorectată de către profesorii din Bucureşti. După calculele dascălilor gorjeni lucrarea tinerei era de 10, însă în urma reevaluări făcute de către profesorii din capitală nota tinerei a scăzut la 5,4. Raluca Anton a răspuns corect la toate subiectele de la Limba şi Literatura Română, asta, după aprecierile profesorilor gorjeni astfel, lucrarea tinerei fiind notată cu 10. Luată la puricat de către profesorii bucureşteni s-a stabilit însă că lucrarea este una extrem de slabă respectiv de nota 5,8.
Liceul Tudor, în topul notelor „umflate“
Majoritatea lucrărilor la care sunt mari neconcordanţe între nota acordată de către profesorii din Gorj şi cea reevaluată de cadrele didactice din Capitală aparţin însă foştilor elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Valdimirescu“ din Târgu Jiu. Directoarea şcolii în cauză, Mariana Bărbieru a rămas şocată când a aflat aceste lucruri. „Nu e posibil aşa ceva, nu pot să cred că un coleg de-al meu a putut face o asemenea greşeală. Dacă se va dovedi că profesorii care au greşit sunt de la acest liceu, deşi mă îndoiesc, vor fi luate măsuri drastice împotriva lor pentru că nu e posibil să se întâmple aşa ceva, nu au scuză“, a spus Bărbieru.
Profesor corector: „Posibil să fie din cauza oboselii“
Daniela Duţescu, unul dintre profesorii corectori ai lucrărilor la Limba şi Literatura Română de la examenul de Bacalaureat din acest an, a încercat să dea o explicaţie dar până la urmă a recunoscut că e o greşeală de neconceput. „Este posibil să fi greşit din cauza oboselii, s-a mai întâmplat e adevărat că nu a fost o diferenţă mai mare de un punct-două, nu ştiu, nu pot să îmi închipui cum de este o diferenţă aşa de mare între notele acordate de către cei de la Gorj şi cele date de către cadrele didactice de la Bucureşti. Eu una sigur nu am greşit“, spune Duţescu.
Prima măsură: excluderea de la comisiile de corectare
Inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Gheorghe Mitescu a plecat astăzi la Ministerul Educaţiei pentru a lua lucrările în cauză în vederea depistării profesorilor care le-au corectat. „Prima măsură şi cea mai blândă luată împotriva profesorilor vinovaţi de această situaţie va fi excluderea de pe lista profesorilor corectori, ei nu vor mai putea face parte în viitor din comisiile de evaluare“, precizează Gheorghe Mitescu, inspector adjunct IŞJ Gorj. Elevii ale căror note au fost modificate nu vor avea de suferit de pe urma acestei situaţii.