Gorjenii merg duminică la vot. Ce trebuie să știe!

Gorjenii sunt așteptați duminică la vot începând cu ora 7.00, secțiile de votare urmând să se închidă la ora 21.00. Alegătorii trebuie să poarte mască de protecție, să se dezinfecteze la intrare. Pentru câteva secunde își vor da masca jos atunci când prezintă actul de identitate, pentru ca operatorul de la intrare să facă identificarea persoanei. Nu strică să meargă fiecare cu pixul lui, pentru a semna la primirea buletinelor de vot.

Foarte important, fiecare alegător o să primească patru buletine de vot. Nu este obligatoriu să votați cu același partid pe toate buletinele de vot. De altfel, sunt partide care în anumite localități nu au candidat la primar, de exemplu, dar au liste de consilieri locali și județeni.

Primul buletin este pentru alegerea președintelui de Consiliu Județean Gorj. Sunt nouă candidați la această funcție: Cosmin Mihai Popescu (PSD) - președintele în funcție, Nicolae Ivăniși (ADN), Marius Hoară (USR), Alin-Vasile Văcaru (Pro România), Constantin Crețan (PRM), Iulian-Vasile Popescu (PNL), Ștefan-Sorinel Ghimiși (Partidul Verde), Nicolae Davițoiu (PMP) și Nicolae Muja (ALDE). În acest an, președintele de CJ va fi ales pe vot uninominal, astfel că aici chiar aveți posibilitatea să alegeți persoana care vă place, chiar și dacă nu vă place partidul. Va fi declarat câștigător candidatul care va avea cele mai multe voturi, fiind alegeri într-un singur tur de scrutin.

Al doilea buletin de vot este pentru lista de consilieri județeni. Au depus liste partidele care susțin candidații de mai sus, plus PER și PNȚCD. Pentru cele 32 de mandate de consilieri județeni s-au depus în total 396 de candidaturi, pe liste de partid. În urmă cu patru ani, cinci partide au intrat în Consiliul Județean. Pragul electoral este de 5% pentru partide și 7% pentru Alianța USR-PLUS. Marile partide și-ar dori să poată face singure majoritate în CJ, ceea ce este puțin probabil. Nu ar fi rău să votați partidele mici, dacă vă plac candidații de acolo, pentru a le da o șansă și acestora. Motivul ar fi unul simplu, cam toate partidele au pus pe primele locuri persoane de calitate, în spatele cărora s-au ascuns politicienii de profesie. Cu cât vor intra mai multe partide în Consiliul Județean Gorj, cu atât cresc șansele să fie mai mulți profesioniști, chiar dacă pentru viitorul președinte ales uninominal va fi mai greu să facă majoritatea.

Al treilea buletin de vot este pentru funcția de primar. Aici, lucrurile diferă de la o localitate la alta. Cei mai puțin candidați sunt la Turburea - 2, iar cei mai mulți la Motru - 11. Aici, alegerea de obicei este mai simplă, pentru că mulți candidați aveau deja notorietatea necesară în comunitate înainte de a începe campania. Și aici, va câștiga cel care ia mai multe voturi, fiind alegeri într-un singur tur. Favoriți pleacă primarii în funcție, dar se așteaptă multe surprize la acest capitol. Unii primari nu mai candidează, iar lupta este deschisă, dar sunt și primari cu mai multe mandate care își vor face bagajele pe 28 septembrie.

În fine, al patrulea buletin de vot este pentru lista de consilieri locali. Aici, primarii și-ar dori să aibă propria echipă de consilieri, dar dacă vă plac oamenii de pe alte liste, este bine să le dați o șansă.

După ce puneți ștampila pe cele patru buletine de vot, le împăturiți și le băgați în urne. Predați ștampila, care va fi dezinfectată după fiecare utilizator, apoi o să fiți rugat să vă lipiți singur timbrul cu “votat” pe actul de identitate. Vă dezinfectați din nou la ieșire și nu vă rămâne decât să așteptați aflarea rezultatului.

Nu mai puțin de 7.266 de candidați s-au înscris în Gorj pentru alegerile locale din 27 septembrie. În bătălia electorală au intrat și 25 de candidați independenți, doi dintre ei luptând pentru un post de primar. 

Vizualizări: 1,564

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: