Gorj: ”Ferma lu’ Adiță” a luat ființă din nevoia de a scăpa de sărăcie
O afacere de familie în domeniul agricol a luat ființă în comună Săulești în urmă cu șase ani, din dorința unui trai mai bun. ”Ferma lu Adiță” este de fapt o plantație de meri, pruni și peri care este o sursă de venit pentru familia Gușiță din satul Dolcești. Plantația a crescut natural și s-a mărit de la un an la altul și pentru că nu se folosesc chimicale fructele produse aici nu rămân nevândute.
Marius Gușiță are 54 de ani și împreună cu soția și cu fiul Adiță se ocupă de livadă. Sărăcia a făcut familia din comuna Săulești să muncească și să răzbească.
”Am început în urmă cu șase ani. Poate de sărăcie am făcut asta. Noi am fost o familie săracă să știți, dar am muncit. Prima dată am plantat cartofi, apoi am luat capre dar nu a prea mers , am plecat la muncă în Franța și în drum spre serviciu treceam zilnic pe lângă o livadă. Am luat și eu ideea și am pus-o în practică acasă. Așa a luat ființă ”Ferma lu’ Adiță”. Eu lucrez în construcții și mă ocup de livadă în timpul liber cu soția și băiatul. Nu ne-am îmbogățit, dar nu ne plângem. Poate copilul meu sau nepoții vor avea o viață mai ușoară”, povestește Marius Gușiță.
Pentru că livada este încă la început, familia Gușiță nu a reușit să obțină vreun contract ca fructele bio de la Dolcești să ajungă pe rafturile magazinelor dar nici nu are clienți care vin să ia marfa en-gross, însă fructele nu rămân nevândute.
”Încă nu am ajuns la nivelul acela de a putea vinde en-gross. Avem însă piață de desfacere. Vindem fructele la poartă. Stăm la drumul principal care este intens circulat, avem colegi de serviciu care cumpără de la noi, prieteni plus că oameni văd anunțul pe site-urile de socializare și ne caută. Noi îi lăsăm pe cei care vor să culeagă fructele direct din livadă. Totul este bio, producția se face doar cu gunoi de grajd”, a mai spus Marius Gușiță.
Gorjeanul ar vrea să se extindă și de ce nu să obțină și ceva fonduri europene. ”Anul viitor producția va fi mai mare pentru că mai cresc pomii. Vrem să ne promovăm și noi mai mult și am dori să accesăm și ceva fonduri europene. Am fost pe la Direcția Agricolă ne-am interesat și să vedem dacă reușim ceva”.